Aktuális

Külügyminiszter: Kiszabadult a fogságból Katolikus Karitásznak dolgozó, elrabolt orvosnő

Hollandia kész harckocsikat küldeni Ukrajnának

Hollandia kész Leopard 2 harckocsikat küldeni Ukrajnának, ha ez segíti Kijevet – jelentette be Mark Rutte holland kormányfő az RTL televíziós csatornának adott szerdai nyilatkozatában.

Rutte azután közölte ezt, hogy Németország bejelentette: Leopard 2 harckocsikkal is segíti Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben. Múlt héten Wopke Hoekstra külügyminiszter a holland parlamentben azt mondta, a kabinet számára „nincsenek tabuk” Ukrajna rendszeres katonai felszereléssel való ellátását illetően.

Ugyancsak a múlt héten jelentette be a holland kormány, hogy két Patriot légvédelmi rendszert küld Ukrajnának Németországgal és az Egyesült Államokkal együttműködve.

Hollandia tavaly 90 modernizált orosz T-72-es harckocsi szállítását finanszírozta Ukrajnába az amerikai és a cseh kormánnyal együttműködve.

A belga védelmi miniszter szerdán közölte, hogy Ukrajna „jelentős katonai segélyre” számíthat kormányától, ugyanakkor azt is bejelentette, Belgium nem küld harckocsikat Ukrajnába, mivel Belgiumnak már nincsenek tankjai.

Belgium körülbelül tíz évvel ezelőtt úgy döntött, hogy eladja a tankokat, darabonként 10-15 ezer euróért.

„Nincs akadálya, hogy visszavásároljuk őket, de azok a vállalatok, amelyeknek eladtuk, ma már mintegy félmillió eurót kérnének értük darabonként, és ez nem foglalja magában a felújításukat sem” – közölte.

Dedonder elmondta, hogy Belgium légvédelmi és páncéltörő eszközöket, valamint lőszert küldene Ukrajnának, ami valamennyire kielégíti az orosz invázió ellen harcoló ország kéréseit.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még