Baleset

Tömeges karambol történt az autópálya kivezető szakaszán, egy sávon halad a forgalom

Halálos késelés Németországban – Hat napja szabadult a vizsgálati fogságból a palesztin elkövető

Késes támadás történt egy vonaton Németországban. Sajtóhírek szerint egy palesztin férfi a Kiel és Hamburg között közlekedő regionális vonaton rontott rá az utasokra, a szerelvényen állítólag pánik tört ki. A támadásban két ember meghalt, heten megsérültek, egyikük életveszélyes állapotban került kórházba. A feltételezett támadót elfogták.

Mentő- és rendőrautók állnak a brokstedti vasútállomás épületénél. Ide érkezett meg a Kiel és Hamburg között közlekedő vonat, miután a járaton egy támadó késsel rontott rá az utasokra. A fegyveres két embert megölt és hetet megsebesített, hármat súlyosan. A tettest a rendőrök elfogták, és bár a hatóságok nem közöltek részleteket, lapértesülések szerint egy palesztin, 25 és 40 év közötti férfi a gyanúsított.

Kapcsolódó tartalom

Sajtóhírek szerint a rendőrség már ismerte az elkövetőt korábbi erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt. Hat nappal ezelőtt szabadult a vizsgálati fogságból. Az indítékáról egyelőre semmit nem közöltek, de a támadás módja több, a közelmúltban elkövetett iszlamista merényletre is emlékeztet.

Tavaly decemberben Baden-Württemberg tartományban két iskolást késelt meg fényes nappal egy eritreai férfi. Az egyik gyermek, egy 14 éves lány belehalt a sérüléseibe. 13 éves társa súlyosan megsebesült, de túlélte a merényletet. Az afrikai támadót egy közeli menekültközpontnál fogták el a rendőrök, miután a 27 éves férfi elmenekült a helyszínről.

Tavaly májusban ugyancsak egy vonaton hajtott végre támadást egy iszlamista bevándorló. Az iraki férfi hat embert sebesített meg késsel Aachen közelében. Ennek a merényletnek szerencsére nem voltak halálos áldozatai, és senki sem sérült meg komolyabban. A német hatóságok azonnal megkezdték az esetleges terrorista háttér vizsgálatát, és hamar kiderült, hogy a férfit már évekkel korábban radikalizálódásra hajlamosként regisztrálták – igaz, semmilyen intézkedést nem tettek ellene.

Alig egy évvel korábban a bajorországi Würzburgban gyilkolt meg három embert egy szomáliai férfi, több másikat pedig súlyosan megsebesített. A késes támadó válogatás nélkül rontott rá a járókelőkre az utcán. A hatóságok megállapították, hogy az afrikai férfi 2015-ben a migrációs hullám csúcsán érkezett az országba, tettét azonban pszichiátriai okokkal magyarázták.

A hatóságok munkáját a támadások kapcsán számos súlyos kritika éri. Egy a Passau és Hamburg között közlekedő vonaton 2021 őszén elkövetett késelés vizsgálatakor a rendőrség sajtótájékoztatón közölte, hogy nem találtak szélsőséges háttérre utaló nyomot a támadó esetében.

Néhány hete, a karácsony előtti napokban azonban a bíróság 14 évnyi börtönbüntetésre ítélte a szíriai származású merénylőt, mivel bizonyítottnak látta a támadás dzsihadista hátterét.

Ajánljuk még