Aktuális

Külügyminiszter: Kiszabadult a fogságból Katolikus Karitásznak dolgozó, elrabolt orvosnő

Furcsa körülmények között pusztult el az állatkert ritka madara

| Szerző: hirado.hu
Egy veszélyeztetett füles keselyűt találtak holtan egy texasi állatkertben, szokatlan sebbel a testén – közölték a hatóságok hétfőn.

A madár halála alig több mint egy héttel azután következett be, hogy rejtélyes módon megszökött ketrecéből egy párduc. Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a Nova névre hallgató nagymacskának azért sikerült kijutnia ketrecéből, mert annak rácsait valaki elvágta.

Kapcsolódó tartalom

A madár halálának körülményei is nagyon gyanúsak.

Úgy tűnik, a halál nem természetes okokra vezethető vissza – állították közleményükben az állatkert illetékesei. További részleteket nem közöltek a folyamatban lévő vizsgálat miatt.

Ha ez összefügg a korábbi történésekkel, akkor ez már bűncselekménynek minősül” – mondta Greg Hudson, az állatkert elnöke egy sajtótájékoztatón. „Ez veszélyes, és rendkívül aggódunk emiatt.”

Kevesebb mint két héten belül ez volt a harmadik gyanús eset az állatkertben.

Január 13-án egy hároméves párduc szökött meg a ketrecéből. Az eset miatt kék kód riasztást adtak ki az állatkertben, jelezve, hogy egy „nem veszélyes” állat mászkál szabadon. Az állatkert munkatársai vágásokat találtak a langur majmoknak otthont adó ketrecen is – írja a BBC.

A dallasi rendőrség szóvivője elmondta, hogy az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálatot hívták segítségül a keselyű halálának kivizsgálásához.

Az állatkert 10 000 dolláros (átszámítva körülbelül 3 600 000 forintos) jutalmat ajánlott fel a letartóztatáshoz és vádemeléshez vezető információkért.

A Pin névre keresztelt füles keselyű 35 éves volt, és 32 éve élt a dallasi állatkertben, ez idő alatt 11 utódot és egy unokát nemzett.

A madár egyike volt az amerikai állatkertekben élő mindössze 27 füles keselyűnek. Az állatkert igazgatója elmondta, hogy olyan kevés van már belőlük, hogy a faj rövid időn belül a kritikusan veszélyeztetett kategóriába kerülhet. A madarakból világszerte már csak mintegy 6500 példány maradt, ebből 41 az Egyesült Államokon kívüli állatkertekben.

Nagyon zavar bennünket a gondolat, hogy valaki szándékosan tette ezt ”– mondta Edell úr.

Ajánljuk még