Aktuális

A szerencsétlenségben 14-en sérültek meg: fa dőlt egy hullámvasútra

Egyre több tojáscsempészt fognak az amerikai határőrök a mexikói átkelőknél

| Szerző: hirado.hu
Elszállt a tojás ára az Egyesült Államokban, vélhetően ennek köszönhető, hogy a hatóságok egyre több tojást és baromfihúst foglalnak le az amerikai–mexikói határon. Az élelmiszereket a Mexikóból érkező beutazók próbálják meg az USA területére csempészni.

Az amerikai vám- és határvédelemi hivatal, a U.S. CBP jelentése szerint tavaly október 1. és december 31. között 108 százalékkal nőtt a határátkelőknél lefoglalt tojás és baromfihús mennyisége az előző évihez képest.

Azt tanácsolom, hogy ne hozzanak át ilyen termékeket. Ha nem jelentik be, vagy pedig megpróbálják becsempészni, akkor polgári jogi büntetésre számíthatnak” – mondta Charles Payne, a hivatal mezőgazdasági felügyeletének szakértője.

A tojás ára decemberben Arizona, Nevada és Új-Mexikó államokban emelkedett a legnagyobb mértékben a Datasembly kereskedelmi adatelemző cég szerint. Egy doboz tojás ára – amely 12 darabot tartalmaz – több mint 64 százalékkal drágult az említett államokban,

míg Oregonban, Kaliforniában és Washingtonban 18 százalékos áremelkedést tapasztaltak.

A Fox Business hírcsatorna a statisztikai hivatal adatait is idézte, mely szerint egy tucat nagyon jó minőségű tojás átlagára tavaly novemberben már 3,59 dollár volt (kb. 1311 forint), amely jelentős drágulás a 2021-es 1,72 dolláros átlagárhoz (kb. 628 forint) képest.

Tízezer dolláros (kb. 3,5 millió forint) büntetést kockáztat, aki nem jelenti be a mezőgazdasági termékeket

A San Diegó-i hivatal a közelmúltban azt tapasztalta, hogy megnőtt a határátkelőnél lefoglalt tojások száma. Emlékeztetőül: a nyers tojást tilos Mexikóból az Egyesült Államokba hozni. A mezőgazdasági termékek bejelentésének elmulasztása akár tízezer dollárig terjedő büntetést is vonhat maga után” – hívta fel a figyelmet Jennifer De La O, az amerikai vámhivatal operatív igazgatója a Twitteren.

Kapcsolódó tartalom

Illegális bevándorlók kelnek át gyalogosan a Rio Grande folyón a mexikói Ciudad Acunából a texasi Del Rióba 2021. szeptember 20-án.  Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner

Ajánljuk még