Legfrissebb

Megvan, mikor lesz Orbán Viktor évértékelője

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Beiktatták Új-Zéland új miniszterelnökét

Beiktatták szerdán Új-Zéland új miniszterelnökét, Chris Hipkinst, aki a múlt héten váratlanul lemondott Jacinda Ardernt követi e tisztségben.

A ceremónián Hipkins Új-Zéland főkormányzója, Cindy Kiro előtt tette le a hivatali esküt.

A 44 éves Hipkins, a szigetország 41. miniszterelnöke beiktatási beszédében azt ígérte, hogy az „inflációs pandémia” sújtotta gazdasági életre fog koncentrálni. Alig kilenc hónap múlva azonban általános választások lesznek Új-Zélandon, és a közvélemény-kutatási eredmények szerint Hipkins Munkáspártja lemaradhat a konzervatív ellenzék mögött.

Kapcsolódó tartalom

Hipkins „élete legnagyobb privilégiumának és felelősségének” nevezte a megbízatást. De hangsúlyozta, hogy tele van energiával, és izgatottan várja az előtte álló feladatokat.

Az ünnepségen egyúttal Carmel Sepuloni miniszterelnök-helyettest is beiktatták: személyében először töltheti be ezt a tisztséget egy csendes-óceáni szigeti, nevezetesen egy tongai származású politikus.

Hipkinst sokan emlegetik becenevén Chippynek, ami vidám kedélye miatt ragadt rá, és állítólag azért is, mert ezermester hírében áll. Ardern kormányában a rendőrségért, az oktatásért és a közszolgáltatásokért felelős tárcát vezette. A pandémia alatt nagyobb figyelem irányult rá, mivel fontos szerepe volt a koronavírus-járvány kezelésében.

Jacinda Ardern váratlanul mondott le csütörtökön, öt és fél évi miniszterelnökség után. A 42 éves politikus azzal magyarázta döntését, hogy nagyon elfáradt a kihívásokkal teli elmúlt években, és szeretné egy ideig családjának is szentelni az életét. Ugyanakkor áprilisig még folytatja munkáját a törvényhozásban.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még