Aktuális

Családja és barátai kísérik ma utolsó útjára Baumann Péter főhadnagyot

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az oroszok szerint a német Leopard tankok nem fogják megváltoztatni a harctéri erőviszonyokat

Németország 14 darab Leopard 2-es harckocsit küld Ukrajnának – jelentette be a német kancellár a Bundestagban. Olaf Scholz azt mondta: a cél az, hogy egy nemzetközi együttműködés keretében, a lehető legrövidebb időn belül két harckocsizászlóaljjal erősítsék meg az ukrán hadsereget. Korábban több európai ország is jelezte, hogy Leopard tankokat adna át Ukrajnának. Az oroszok szerint ezek a járművek nem fogják megváltoztatni a harctéri erőviszonyokat.

A szokásosnál jóval nagyobb sajtóérdeklődés övezte a német szövetségi kormány szerdai ülését Berlinben. Előző este ugyanis kiszivárgott, hogy többhetes huzavona után a kabinet rábólintott a Leopard 2-es tankok szállítására Ukrajnába. Az ülés után a védelmi miniszter is megerősítette, hogy Németország első körben 14 Leoprad 2-es harckocsit küld Ukrajnának a saját készleteiből, biztosítva az ehhez szükséges kiképzést, a lőszereket és a karbantartást.

Kapcsolódó tartalom

„Nagyon gyorsan megkezdjük a kiképzést és tisztázzuk az utánpótlási útvonalakat. Úgy vélem, az első Leopard harckocsik három hónapon belül Ukrajnában lesznek” – jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter. Hozzátette: a cél az, hogy a partnerországokkal közösen minél gyorsabban erősítsék meg két harckocsizászlóaljjal az ukrán hadsereget.

Olaf Scholz kancellár a szövetségi parlament ülésén jelentette be a döntést, hangsúlyozva, hogy Berlin a partnerekkel egyeztetve, nemzetközi együttműködés keretein belül cselekszik. „Egy valódi háború zajlik Európában, Berlintől nem messze. Ezért mindent megteszünk, hogy a szükséges és lehetséges eszközökkel támogassuk Ukrajnát, ugyanakkor elkerüljük , hogy a konfliktus Oroszország és a NATO háborújává szélesedjen” – fogalmazott a kancellár.

Őszintén hálás vagyok a kancellárnak és a német barátainknak” – írta közösségi oldalán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki telefonon is köszöntet mondott Olaf Scholznak.

Kapcsolódó tartalom

Jelenleg 19 országban, köztük Magyarországon, összesen több, mint 3500 német gyártmányú Leopard kettes tank áll hadrendben. A varsói kormány már hetekkel ezelőtt javasolta, hogy a nyugati országok, egy szélesebb koalíció keretében küldjenek Ukrajnába legalább egy dandárnyit a világ legerősebb harckocsijának tartott Leopárdokból. Azóta Dánia, Finnország, Norvégia, Spanyolország, Hollandia és Portugália is jelezte, hogy csatlakozna a kezdeményezéshez. Ám a hadieszközök újraexportjához a német kormány hozzájárulására is szükség volt. Berlin azonban halogatta a döntést, emiatt egyre élesebb bírálatok érték.

Kapcsolódó tartalom

„Nagyon téved, aki azt gondolja, hogy ez megerősíti az ukrán haderőt. Ezek a tankok ugyanúgy el fognak égni, mint az összes többi. A különbség csak annyi, hogy sokba kerülnek, amit elsősorban az európai adófizetők fognak megfizetni” – vélte a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov, aki előző nap úgy fogalmazott: a harckocsik szállítása csak tovább rombolja az orosz–német viszonyt.

Ajánljuk még