Aktuális

Külügyminiszter: Kiszabadult a fogságból Katolikus Karitásznak dolgozó, elrabolt orvosnő

Az orosz erők behatoltak Vuhledarba

Behatoltak az orosz egységek a Donyecktől mintegy ötven kilométerre délnyugatra fekvő Vuhledarba – közölték szerda este orosz sajtóforrások.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz hadsereg folytatta az offenzívát, ahol az ukrán fél mintegy hatvan embert veszített, valamint megsemmisült két lőszerraktár, egy páncélozott személyszállító, két kisteherautó és egy Mszta-B önjáró löveg.

Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától jórészt elcsatolt donyecki régió megbízott kormányzója a TASZSZ-nak azt mondta, hogy az orosz erők, különösen a Wagner magánhadsereg fegyveresei haladást értek el a külvárosokban a Bahmut birtoklásáért folytatott harcokban.

Konasenkov szerint Zaporizzsja irányában az orosz hadsereg előnyösebb vonalakat és állásokat foglalt el,

megsemmisítve egyebek között több mint hatvan ukrán katonát, három harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy egyéb jármű és egy D-20-as löveget.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Komszomolszkaja Pravda rádióadónak azt mondta, hogy az illetékességébe tartozó régióban az orosz erők meghiúsították az Azovi-tengerhez való eljutást célzó ukrán haditervet, átvették a stratégiai kezdeményezést és előrenyomultak Huljajpolje irányába és megsemmisítették a 128. dandár vezetésipontját.

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye megbízott kormányzója ugyanakkor a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül a régióban, ahol 40 ezer katonát vont össze. Balickij azt mondta, hogy az oroszok haladása nem „csapásjellegű”, az egységek alapvetően a „szürke zónában” terjeszkednek.

Az ukrán fegyveres erők vesztesége a moszkvai katonai tárca szóvivője szerint Kupjanszk irányában hét diverzáns és felderítő csoport, több mint kilencven katona, három páncélozott személyszállító jármű, egy egyéb jármű és két német gyártmányú Panzerhaubitze 2000 önjáró tarack, Liman irányában pedig több mint húsz katona, két páncélozott harcjármű, valamint egy Panzerhaubitze 2000, egy Krab, egy Mszta-SZ és egy Gvozgyika önjáró löveg volt.

A Herszon irányában, Dnyiprjany község közelében orosz tüzérségi tűz akadályozta ukrán diverzáns és felderítő csoportok partraszállását a Dnyeper bal partján. Ugyanebben a régióban, ahol légi- és tüzérségi csapások érték az ukrán tartalékokat Mikolajivka közelében,

a tábornok szerint az ellenoldal vesztesége mintegy harminc katona, három rohamcsónak és két gyalogsági harcjármű volt.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők 124 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 79 tüzérségi lőállásra mértek csapást. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-27-es repülőgépet, a légvédelem pedig egy Mi-8-as helikoptert, négy drónt és négy HIMARS-lövedéket.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán védelmi erők a háború kezdete óta 377 repülőgépet, 204 helikoptert, 2948 drónt, 402 légvédelmi rakétarendszert, 7627 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 988 sorozatvetőt, 3906 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8171 speciális katonai járművet veszített. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi támadást.

A Meduza Rigában szerkesztett orosz ellenzéki portál beszámolója szerint a 2014-ben elcsatolt Krímben, valamint az oroszországi Belgorod megyében és a Krasznodari területen szerdán több tévécsatornán Volodimir Zelenszkij felhívása jelent meg, amelyben az ukrán elnök területek küszöbönálló visszaszerzését helyezte kilátásba. Oleg Krjukov, a Krím vezetőjének tanácsadója Telegram-bejegyzésében azt állította, hogy az ukrán akciót amerikai technikai támogatás tette lehetővé.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még