Aktuális

Külügyminiszter: Kiszabadult a fogságból Katolikus Karitásznak dolgozó, elrabolt orvosnő

Az Egyesült Államok 72 millió dolláros támogatást nyújt a libanoni hadseregnek és rendőrségnek

Az Egyesült Államok 72 millió dollárnyi támogatás nyújt Libanonnak abból a célból, hogy emelni tudja katonáinak és rendőreinek illetményét – jelentette be a bejrúti amerikai nagykövet.

Washington a libanoni hadsereg egyik legfontosabb támogatója, 2006 óta több mint 3 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott a gazdasági válságba jutott közel-keleti ország hadseregének. A mostani egyszeri támogatás lehetővé teszi, hogy minden libanoni rendőrnek és katonának hat hónapon át minden hónapban a fizetésén felül 100 dollárt folyósítsanak a gazdasági nehézségek közepette.

Libanon általános biztonságát és stabilitását fenyegeti, hogy az állam képtelen elfogadható illetményt adni a hadsereg és a rendőrség tagjainak – írta az AP hírügynökség.

A válság előtt egy sorkatona havonta körülbelül 800 dollárnak megfelelő összeget keresett (288 ezer forint), de ez a libanoni font leértékelődése miatt mostanra alig több mint 100 dollárt ér.

Dorothy Shea amerikai nagykövet arra szólította fel a libanoni kormányt, hogy oldja fel a politikai patthelyzetet, és hajtsa végre azokat a gazdasági reformokat, amelyekről az ország megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Libanon 2022 áprilisában előzetes megállapodást írt alá az IMF-el gazdaságélénkítési tervről,

amelynek feltétele egy sor gazdasági reform és korrupcióellenes intézkedés, de a politikai patthelyzet miatt lassan halad a reformok végrehajtása.

Joseph Aoun tábornok, a libanoni hadsereg vezetője elmondta, hogy a körülmények miatt kénytelenek voltak a nemzetközi közösséghez fordulni támogatásért. A jelenlegi válság talán a legveszélyesebb, amellyel a libanoni hadseregnek valaha szembe kellett néznie – tette hozzá. Imad Oszman országos rendőrfőkapitány szintén elismerte, hogy „a pénzügyi válság befolyásolta a biztonsági személyzet teljesítményét”.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még