Legfrissebb

Üzent a kormányülésről Orbán Viktor

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A tanárok rémálma: mesterséges intelligenciával íratják a diákok a leckét

| Szerző: hirado.hu
Új kihívás elé állítja a mesterséges intelligencia térnyerése a tanárokat. Az elmúlt hónapokban rohamosan elterjedt a Chat GPT nevű chatbot, amely másodpercek alatt kitűnő esszéket ír, de akár programozni is képes a diákok helyett.

 

A mesterséges intelligencia egyre nagyobb hangsúlyt kap az életünkben. Legtöbbünknek megkönnyíti a mindennapjait, viszont úgy néz ki, hogy a technológia a tanároknak ezúttal sok bosszúságot okozhat.

A Chat GPT-t az OpenAI mesterséges intelligencia kutatócsoport indította el. A program egy hatalmas információhalmazon „képezi magát”, hogy a válaszokat megadja a feltett kérdésekre. A Chat GPT elképesztően sokoldalú, képes megírni egy cikket egy hírportál számára, tud írni dalszövegeket különböző művészek stílusában, viszont olyanra is volt példa, hogy kutatási tanulmányokból készített összefoglalót, amely még néhány tudóst is megtévesztett. Ide kattintva ön is kipróbálhatja.

Sokan újdonságnak tekintik az eszközt, amelynek hosszú távú következményei egyelőre ismeretlenek.

Egyre több tanár aggódik a diákokra gyakorolt hatása miatt. A legnagyobb gondot az online oktatásban okozhatja, ugyanis a tanulók a program segítségével könnyedén csalhatnak a vizsgákon.

A Chat GPT-t a számológépek megjelenésekor tapasztalt felháborodás övez, amikor az emberek azt hitték, hogy elveszítjük majd az alapvető matematikai képességeinket az eszköz miatt, azonban ma már mindenhová magunkkal viszünk egyet a telefonunknak köszönhetően.

Azt még nem tudni, hogy a diákok körében mennyire terjed el a program, viszont az aggodalmak miatt a tanárok már Facebook-csoportokba gyűlnek, és a tagok száma rohamosan nő.

A problémára többfajta megoldás született, vannak oktatók, akik visszatértek a tantermi vizsgáztatáshoz, viszont vannak, akik rövid videókat kérnek a diákoktól, melyekben ki kell fejteniük a gondolatmenetük, ami alapján megválaszolták a feladatokat. A New York-i és a seattle-i állami iskolákban például már letiltották a hozzáférést a Chat GPT-hez.

Kevin Pittle, a kaliforniai Biola Egyetem docense elmondta, hogy az anyagok kiosztása előtt próbára teszi a Chat GPT-t, hogy megtudja, mennyit tud a rendszer, és azt szem előtt tartva kérdezi ki hallgatóit. A program egyébként csak a 2021 előtt megjelent anyagokból tudja kidolgozni válaszait.

Az OpenAI a CNN-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy a Chat GPT-t próbaként tette elérhetővé, hogy tanuljon a valós használatból.

„Nem akarjuk, hogy a Chat GPT-t rossz célokra használják az iskolákban, vagy bárhol máshol, ezért már most olyan újításokat fejlesztünk, amelyek segítségével bárki beazonosíthatja a rendszer által generált szöveget” – mondta a vállalat szóvivője. Közölte: alig várják, hogy együtt dolgozhassanak a pedagógusokkal a megoldáson, hogy a diákok más módon húzhassanak hasznot a mesterséges intelligenciából.

A Turnitin vállalata már aktívan dolgozik egy plágiumfelismerő eszközön, amely segít beazonosítani a tanároknak, ha a feladatokra mesterséges intelligencia adja a választ. Edward Tuan princetoni diák a CNN-nek elmondta, hogy már több mint 95 ezren próbálták ki a Chat GPT felismerő funkciójának béta verzióját, a Zero GPT-t. Megjegyezte, hogy eddig hihetetlen kereslet volt rá a tanárok körében.

Kiemelt kép illusztráció (Fotó: Stockphoto)

Forrás: CNN

Ajánljuk még