Rendkívüli

Megölte újszülött gyermekét egy 15 éves lány Pécsen

„A robotokkal különbül bánnak” – az Amazon több száz dolgozója tüntet Nagy-Britanniában

| Szerző: hirado.hu
Az Amazon több száz alkalmazottja sztrájkol jobb munkakörülményekért Nagy-Britanniában. Ez a szigetország történetében az első hivatalos dolgozói demonstráció az amerikai techóriás ellen.

 

Kedd éjfél után egy perccel 24 órás sztrájkba fogtak az Amazon brit alkalmazottai. A demonstrálók várhatóan egész nap a vállalat közép-angliai Coventryben található telephelye előtt tüntetnek majd – számolt be a CNBC.

Magyar idő szerint reggel 7 órakor a munkavállalók egy tábortűznél gyűltek össze a birminghami repülőtér közelében lévő, BHX4 néven ismert telephely előtt. Az egyik kihelyezett táblán az órabérre utalva a „Harcolj a 15 fontért” felirat szerepelt, míg egy másik kifüggesztett plakáton az Amazonas-medence erdőtüzeire reflektálva az állt:

„A rossz Amazon ég”.

Az érintett alkalmazottakat képviselő GMB szakszervezet közölte, hogy az üzemben dolgozó összesen ezer munkavállalóból háromszáz résztvevőre számít. Közleményük szerint a dolgozók nagy horderejű demonstrációt terveznek magyar idő szerint 17 órától 21 óráig.

A munkavállalók elégedetlenek a 2022 nyarán bevezetett óránkénti 50 penny (220 forint) értékű béremeléssel, ami havi szinten 5 százaléknak felel meg, és jóval a tavalyi infláció mértéke alatt van. Azt akarják, hogy a vállalat legalább 15 fontot (6600 forint) fizessen óránként.

Emellett a munkavállalók jobb munkakörülményeket szeretnének. Az Amazon dolgozói aggodalmukat fejezték ki a hosszú munkaidő, a munka irgalmatlan tempója, a munkahelyi balesetek magas aránya, valamint az alkalmazottak agresszív, technikai eszközökkel való megfigyelése miatt.

Kapcsolódó tartalom

A vállalat szóvivője a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy az érintett alkalmazottak „az Egyesült Királyságban dolgozók mindössze egy százalékának töredékét teszik ki”. Hozzátette, hogy az Amazon brit raktári dolgozóinak fizetése 2018 óta 29 százalékkal emelkedett, valamint egy 500 fontos egyszeri kifizetést is kaptak a megélhetési válsághelyzet enyhítésére.

Darren Westwood, az Amazon egyik sztrájkban részt vevő raktári alkalmazottja közölte, hogy „hosszú út vezetett” ehhez a naphoz, amelyet „történelmi jelentőségűnek” nevezett.

Valaki a minap azt mondta, hogy úgy bánnak velünk, mint a robotokkal – nem, a robotokkal jobban bánnak

– hangsúlyozta.

A szerdai akciót az után szervezték, hogy kiderült, az Amazon világszerte több ezer munkavállalót bocsát el.

Az Amazont régóta vádolják azzal, hogy rossz munkakörülmények között dolgoztatja munkavállalóit raktáraiban és a kiszállítási műveletekben, valamint elnyomja az alkalmazottak szakszervezeti összefogási kísérleteit.

Kiemelt kép forrása: Twitter

Ajánljuk még