Aktuális

Külügyminiszter: Kiszabadult a fogságból Katolikus Karitásznak dolgozó, elrabolt orvosnő

A németek után az amerikaiak is tankokkal segíthetik Ukrajnát

| Szerző: hirado.hu
Amerikai tisztviselők szerint a Biden-kormányzat még a héten bejelentheti, hogy Abrams tankokat küld Ukrajnába.

Hetekig tartó vitákat követően megszületett a döntés: az Egyesült Államok Abrams tankokat küldhet Ukrajnába – közölte három magas rangú amerikai tisztviselőre hivatkozva a CNBC.

A médium értesülései szerint az Biden-kormányzat már szerdán bejelentheti az erről szóló határozatot. A jelenlegi terv néhány tucat Abrams harckocsira vonatkozik, de a tisztviselők hangsúlyozták, hogy a döntés még nem végleges, és a tankok száma még változhat.

Kapcsolódó tartalom

Ha a bejelentés meg is történne a héten, a csúcstechnológiás eszközök nem állnának azonnal az ukránok rendelkezésére. A tisztviselők szerint több hónapba telik, mire a harci járművek megérkeznek Ukrajnába, valamint az ukrán csapatok kiképzése is várhatóan több hónapot vesz majd igénybe.

A Biden-kormányzat a harckocsikat az Ukrajnai Biztonsági Segítségnyújtás Kezdeményezés révén fizetné ki, amely a fegyvereket és felszereléseket nem az amerikai készletekből, hanem a magánszektorból biztosítja.

Mint ismert Olaf Scholz német kancellár azután jelentette be, hogy Németország 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsit küld Ukrajnának, hogy telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A kancellár azt is felajánlotta, hogy nem csupán egy századnyi harckocsit küld, hanem összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal támogató partnerek tevékenységét. A csomaghoz németországi kiképzés, valamint lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik – tette hozzá Olaf Scholz.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki)

Ajánljuk még