Rendkívüli

Anyát és hároméves gyermekét találták holtan Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a nő öngyilkos lett

Zöldpolitika nyugaton: a megvásárolt ruhák felét sosem hordják az osztrákok

| Szerző: hirado.hu
Miközben az Európai Unió takarékoskodásra és a bolygó megvédésére buzdít, egy felmérés szerint 185 millió, sosem használt ruhadarab bújik meg a szekrények mélyén Ausztriában. A vásárlás okaiként az online áruházak kényelmét és a – viszonylagosan – alacsony árakat említik a szakértők. Nyugati szomszédunknál 170 ezer tonna textilt égettek el 2018-ban, és alig 15 ezer tonna ruhát hasznosítottak újra.

Miközben – az ukrán válság miatt – az állandó takarékoskodásra szólít fel az Európai Unió, és globális szinten küzd a zöld lobbi a benzin- és dízelüzemű gépkocsik háttérbe szorításáért, addig egy új felmérés szerint az osztrák polgárok alig, vagy sosem használják megvásárolt ruháik felét.

Az Osztrák Munkaügyi Kamara és a Greenpeace közös kutatása szerint 185 millió használaton kívüli ruhadarab bújik meg az osztrák háztartások szekrényeiben.

A több mint 1500 fő megkérdezésével zajlott kutatás megállapította, hogy minden második osztrák vagy online rendel ruhákat, vagy nagy divatláncok üzleteiben szerzi be azokat. A munkaügyi kamara kutatója szerint az árak és a kényelem meghatározó az internetes vásárlásokban.

„Bár a fogyasztók tisztában vannak a divatipar árnyoldalaival, az alacsony ár és a kényelem meghatározó az online vásárlásoknál”

– mondta Nina Tröger.

A megkérdezettek több mint 80 százaléka egyetértett abban, hogy a textilipari túltermelés és a divat gyors változása a gondok legfőbb forrása. A felmérésből kiderült, hogy egy átlag osztrák évente közel 800 eurót költ ruházkodásra (átszámítva több mint 300 ezer forint – a szerk.), és hozzávetőleg tizennyolc új ruhadarabot vásárol. A legnépszerűbb források az online katalógusok és cégek, illetve a nagy multik, mint a Zara és a H&M.

A megvásárolt ruhák felét alig, vagy sosem veszik fel nyugati szomszédunknál. Leginkább a fővárosban, Bécsben lapul számtalan fel nem vett ruhadarab a szekrényekben, és havi szinten Tirolban költik a legtöbb pénzt új ruhára.

A felmérés kitért a ruhák későbbi, használatot követő sorsára. 2018-ban mintegy 170 ezer tonna textilhulladékot égettek el, és csak 15 ezer tonna ruhát hasznosítottak újra.

A kutatás szerint Ausztriában „túl sok” ruházati terméket vásárolnak az emberek, és azokat csak nagyon rövid ideig hordják – derült ki a Kronen Zeitung írásából.

 

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még