Aktuális

Brendan Fraser megkaphatja az első Oscarját – ők az idei Oscar-díj jelöltjei

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrán és magyar vám- és határrendészeti vezetők találkoztak Záhonyban

Ukrán és magyar vám- és határrendészeti felsővezetők, valamint a fuvarozói szövetségek képviselői találkoztak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Záhonyban, ahol a forgalom gyorsításáról egyeztettek – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

Az egyeztetést a NAV kezdeményezte a forgalom gyorsításáért. A záhonyi találkozó előzménye egy 2011-es vámigazgatási megállapodás volt, amely a határon áthaladó teher- és személyforgalom gyorsítását szolgálja – olvasható a közleményben.

Az eseményen résztvevők összegezték a közúti határátkelőhelyek forgalmának javítására tett intézkedések eredményeit: 2022-ben napi 246 tehergépjármű lépett be Záhonynál az országba, 2019-ben pedig napi 238 jármű.

Ez 3 százalékos növekedést jelent.

A beregsurányi határátkelőnél, ahol az átkelőt csak a legfeljebb 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek vehetik igénybe, 130 százalékos volt a növekedés a 2019-es évhez képest. Itt 2022-ben 8 ezer 164 fuvareszköz lépte át a határt – írták.

A közlemény szerint a találkozón elhangzott az is, hogy „mindkét ország hatóságai elkötelezettek a határátkelők áteresztőképességének további javítása mellett, ami csak közös munkával, a két ország együttműködésével képzelhető el, különös tekintettel a jelenlegi háborús helyzetre”.

A résztvevők szerint a folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően további javulás várható,

és a felek folyamatosan vizsgálják, milyen újabb lehetőségek vannak arra, hogy még több teherautó léphessen át.

Azt írták, a NAV szorgalmazta azt is, hogy a korábbi kétoldalú vám-együttműködési megállapodást a határrendészeti szervekkel négyoldalúvá szélesítsék, ezzel minden résztvevő egyetértett. Megállapodtak arról is, hogy idén februárban kísérleti eljárásban megvizsgálják az ukrán fél javaslatát, amely a határszakasz teherforgalmának növelésére vonatkozik.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még