Fontos

Közel 81 milliárdot nyert volna lottón a tinédzser, aztán jött a hidegzuhany

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb érintett uniós képviselők neve kerülhet nyilvánosságra a brüsszeli korrupciós botrányban

Újabb érintett uniós képviselők neve kerülhet nyilvánosságra a brüsszeli korrupciós botrányban, ugyanis kedden tesz tanúvallomást Pier Antonio Panzeri, az ügy egyik fő gyanúsítottja. A korábbi olasz szocialista EP-képviselő enyhébb büntetésért cserébe azt ígérte, megnevez mindenkit, aki benne volt a vesztegetésben. Az ügy másik főszereplője, Eva Kaili ügyvédje szerint német, francia és olasz uniós törvényhozókról fog beszélni Panzeri. Mindeközben Eva Kaili ügyvédei jogi offenzívát indítottak a belga hatóságok ellen, hogy mielőbb szabadlábra helyeztessék a baloldali képviselőt.

Taktikát váltott az előzetes letartóztatásban lévő Eva Kaili. A görög szocialista EP-képviselő, aki a brüsszeli korrupciós ügy egyik főszereplője, most politikus bűntársai megvádolásával próbál szabadlábra kerülni – vonta le a sajtó a következtetést, miután sztárügyvédje a görög Kontra TV-nek nyilatkozott.

A jogász szerint az ügy másik kulcsfigurájának, Pier Antonio Panzerinek a vallomása hiteltelen, aki azt mondta, most francia, olasz és német képviselők nevével áll majd elő. A korábbi olasz EP-képviselő vádalkut kötött a belga ügyészséggel, és egyéves börtönbüntetésért cserébe megígérte, hogy elmondja, kik azok az EP-képviselők, akik kaphattak a  kenőpénzből.

Az ügyvéd szerint Panzeri most teljesen megbízhatatlan, és csak az érdekli, hogy megmentse a feleségét és a lányát. Bármit is tesznek elé, aláírja

– számolt be az euractiv.com a televíziós interjú alapján. A védő azt is előrevetítette, hogy Panzerinek a belga hatóságokkal kötött megállapodása valamikor összeomlik, mivel ahogy fogalmazott, erős reakciói lesznek azoknak az embereknek, akiket Panzeri meg fog vádolni.

Kapcsolódó tartalom

Eva Kaili ügyvédei egyúttal a belga hatóságokat is támadták

Kijelentették, hogy Kaili ártatlan, és a nyomozóktól kezdve a börtönőrökön át egészen az ügyészekig, mindenkit be fognak perelni. A Metropol napilap friss cikkében az ügyvédek vádjairól is említést tett, mely szerint a korrupcióval vádolt politikust a belga hatóságok középkori és inkvizíciószerű módszerekkel megkínozták annak érdekében, hogy beismerő vallomást csikarjanak ki tőle. A lap információi szerint a védők azt nyilatkozták, hogy a zárkában elvették tőle a kabátját, és többszöri kérése ellenére sem adtak neki egy második takarót, pedig a cellában 20 fok alatti volt a hőmérséklet. Emellett a lámpát sem kapcsolták le éjszakára a zárkában, így Kailinek esélye sem volt pihenni a vallomástétel előtt.

A Metropol szerint

Eva Kaili ügyvédei megpróbálják minél előbb szabadlábra helyeztetni a politikust, hogy visszatérhessen a szocialista képviselők közé az Európai Parlementbe, hiszen a bűnszervezetben elkövetett pénzmosással vádolt politikus csak EP alelnöki székéről mondott le, képviselői mandátumáról nem.

Kapcsolódó tartalom

Az Európia Uniónak számos olyan szerve van, amely igenis felderíthette volna ezt az ügyet

Halkó Petra, a Századvég vezető elemzője szerint évek óta tartó, több pártcsaládot is érintő korrupciós botrányról van szó, a belga ügyészség helyett az erre szakosodott uniós szervezeteknek már rég fel kellett volna számolniuk ezt a bűnszervezetet.

„Megemlíthetjük az OLAF-ot, mint az Európai Csalás Elleni Hivatalt, vagy magát az Európai Ügyészséget, amely önmagában bűnügyi nyomozást, illetve vádhatósági eljárást is indíthatott volna egy ilyen esetben mégsem halljuk most az ő hangjukat” – fogalmazott az elemző, aki hozzátette:

„pedig ezek a szervezetek azok, amelyek nagyon sok esetben alaptalanul és indokolatlanul vádoltak meg európai uniós országokat, mint Magyarország, csak azért, mert politikailag nem azt az álláspontot képviselték, mint a globalista brüsszeli elit.”

Kiemelt kép: Eva Kaili (Fotó: MTI/AP/Európai Parlament))

Ajánljuk még