Gyász

Elhunyt Grózer Anna válogatott röplabdázó

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ókori római város romjaira bukkantak Luxor közelében

„Egy teljes római város romjaira” bukkantak Luxor közelében – jelentette be az egyiptomi régészet hatóság kedden.

A Nílus keleti partján fekvő település az időszámításunk szerinti 2-3. századból származik. A város az egyiptomi fővárostól, Kairótól mintegy ötszáz kilométerre, a luxori templom közelében található.

Mosztafa Vazíri, az egyiptomi Régészeti Tanács főtitkára elmondta, hogy a településen fémkohókat, különféle eszközöket és római kori réz, valamint bronz pénzérméket találtak. 2021-ben egy régészeti feltárás során egy több mint háromezer éves város romjaira bukkantak a Nílus nyugati partján, Luxor és a Királyok völgye közelében.

Az elmúlt hónapokban is több szenzációs felfedezést jelentettek be az egyiptomi hatóságok például a szakkarai nekropoliszban, illetve Luxorban, ahol egy több ezer éves uralkodói sírboltot találtak.

Egyes szakértők szerint a bejelentések főként politikai és gazdasági célúak. A 104 millió lakosú Egyiptomot súlyos gazdasági válság sújtja, amelyből az ország a turizmusból származó bevételek segítségével remél kilábalni. A kairói kormány 2028-ig évente harmincmillió turistára számít, szemben a koronavírus-világjárvány előtti 13 millióval.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még