Fontos

Látványos videókon az embercsempészek elfogása a magyar határon

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Milliókat sokkolt a valóság: ön milyen színűnek látja a közlekedési lámpát? – Szavazzon!

| Szerző: hirado.hu
Ön is látja? Az alábbi videón szereplő közlekedési lámpa valójában nem is piros, csupán egy elképesztő optikai csalódás csapja be az agyat.

Ha vezetés közben lát egy közlekedési lámpát, fontos, hogy biztos legyen benne, milyen színt mutat. Ez az optikai csalódás azonban kétségbe ejtheti önt, hiszen első pillantásra a felső lámpa pirosnak tűnik. Ha azonban lekerül róla a ciánszűrő, látható, hogy valójában szürke, és hogy az agya az ellenkezőjét hitette el önnel – közölte cikkében a DailyMail.

Ezt a trükköt közösségi oldalán osztotta meg az illuzionista Dean Jackson, aki el is magyarázza, hogyan működik a jelenség.

@beatonthebeeb #opticalillusion #opticalillusions #mindgame #mindgames #complementarycolors #colours ♬ Will to Live – Jacob Yoffee

Az agya dolgozik, hogy meggyőzze a pirosról” – mondta. Az emberi szem hátsó részén fotoreceptorok vannak – olyan sejtek, amelyek a beeső fényre reagálnak. Ezeknek két típusa van, a pálcikák és a csapok, és míg a pálcikák a mozgásra és az éjszakai látásra érzékenyek, addig a csapok a színeket érzékelik.

A csapokból is háromféle létezik, és ezek mindegyike egy adott színre – vörös, zöld vagy kék – a legérzékenyebb. A ciánszín a zöld és a kék szín kombinációja, ami azt jelenti, hogy a ciánszűrő csak ezt a két színt engedi át, a vöröset nem. Ha tehát egy ciánszűrőt vörös fény fölé helyeznek, annak túlnyomó többsége nem tud áthatolni, és a tárgy sötétszürkének vagy feketének látszik.

Ha azonban az agyunk felismeri a kép kontextusát, és úgy véli, hogy annak vörösnek kell lennie, akkor a szürke fényt annak fogja értelmezni. Ez azt jelenti, hogy amikor ráközelítünk, és már nem tűnik közlekedési lámpának a kép, akkor olyan szürkének látszik, mint amilyen valójában.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még