Aktuális

Megúszta a börtönt a műtétekért hálapénzt követelő román főorvos

Kijev: Ukrajnának nincsenek agresszív szándékai Fehéroroszországgal szemben

Ukrajnának nincsenek agresszív szándékai Fehéroroszországgal szemben, és óva inti a szomszédos országot attól, hogy az Oroszországi Föderáció oldalán részt vegyen a háborúban – jelentette ki kedden Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő az Ukrajinszka pravda hírportál tudósítása alapján.

„Oroszország minden lehetséges módon megpróbálja bevonni Fehéroroszországot egy közvetlen háborúba. Ukrajna óva inti Minszket az esetleges további agresszív tervektől. A magunk részéről megerősítjük, hogy nincs semmilyen agresszív szándék Fehéroroszországgal szemben” – szögezte le a kijevi külügyi tárca képviselője.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna készen áll az események bármilyen alakulására, és kizárólag az önvédelemhez való, az ENSZ Alapokmányában biztosított jogának gyakorlásával él. „Az ukrán védelmi erőknek és a kormánynak világos cselekvési terve van arra az esetre, ha megnövekszik a fehérorosz fenyegetés” – fűzte hozzá Nyikolenko.

A szóvivő arra reagált, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő – aki Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese – kedden kijelentette, hogy

az ukránok felkérték őt egy megnemtámadási paktum megkötésére Ukrajnával.

„Azt kérik tőlünk, hogy semmilyen körülmények között ne kezdjünk háborút Ukrajnával. Azt javasolják, hogy kössünk egy megnemtámadási paktumot” – idézte a Belta fehérorosz állami hírügynökség Lukasenkát, aki egyúttal megvádolta Ukrajnát, hogy területén olyan nyugati katonákat képeznek ki, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják Fehéroroszországot.

Közben kedd délután Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el, amely negyven percig tartott.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még