Aktuális

Brendan Fraser megkaphatja az első Oscarját – ők az idei Oscar-díj jelöltjei

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

II. Abdalláh jordániai király fogadta az izraeli kormányfőt a Templomhegyen kialakult feszültség után

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök előre be nem jelentett látogatást tett kedden Ammánban, ahol II. Abdalláh jordániai király fogadta a Templomhegyen kialakult újbóli feszültség után, amely miatt januárban már két alkalommal is bekérették a zsidó állam nagykövetét.

A királyi udvar közleménye alapján jordániai uralkodó ismételten hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a status quót, ami a muszlimok számára szent helynek számító jeruzsálemi Mecsetek terét (arab nevén al-Haram as-Saríf) illeti.

Jordánia az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének, az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templomhegy őrzőjének tekinti magát.

Ezt a státuszt Izrael nem fogadja el, de az országok 1994-es békeszerződésében elismerték a királyság „különleges szerepét” ezen a helyen.

II. Abdalláh egyben a nyugalom megőrzését sürgette, valamint azt, hogy Izrael „hagyjon fel az olyan erőszakos cselekményekkel”, amelyek alááshatják a béke kilátásait.

Kijelentésével a jordániai uralkodó arra utalt, hogy a Netanjahu vezette új izraeli kormány a ciszjordániai zsidó telepek kiterjesztésére tett ígéretet. Hangsúlyozta: Jordánia „sziklaszilárdan” támogatja a kétállami megoldást az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében.

Netanjahu hivatala közleményben tudatta, hogy a két vezető regionális kérdéseket és a kétoldalú együttműködést is megvitatta.

A felek méltatták az országaik közti hosszan tartó baráti és partneri kapcsolatokat.

A múlt héten a jordániai külügyminisztériumba bekérették Izrael ammáni nagykövetét tiltakozásul, hogy az izraeli rendőrség nem engedte Jordánia követét belépni az Al-Aksza mecsetbe. Korábban pedig a királyság Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter templomhegyi látogatása miatt tiltakozott.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még