Fontos

Kényszersorozások Kárpátalján: embervadászatot tartanak a hadkötelesnek tűnő férfiak után az ukrán hatóságok

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

ENSZ-szakértők: A világon még mindig 130 millió lány nem jut oktatáshoz

Még mindig mintegy 130 millió iskoláskorú lány nem jut oktatáshoz világszerte – közölték az ENSZ szakértői kedden, az oktatás nemzetközi világnapján, külön kiemelve az afganisztáni nehézségeket.

Farida Shaheed, a világszervezet kulturális jogokkal foglalkozó különleges megbízottja és Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni emberi jogi helyzetért felelős jelentéstevője a nemzetközi közösség szemére vetette, hogy cserbenhagyta ezeket a lányokat.

Kiemelték, hogy a lányok megfosztása az oktatástól mindenkinek árt, hiszen ezáltal az egész világot megfosztják attól a kreativitástól és tudástól, melyet az emberiség fele adhatna.

A két megbízott felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet különösen súlyos Afganisztánban,

ahol a szélsőséges tálibok irányította kormány – a világon példátlan módon – rendeletben tiltotta el a lányokat az általános iskolánál magasabb szintű tanulmányoktól.

Richard Bennett és Farida Shaheed hivatalos jegyzékben ítélte el a tálibok döntését – emlékeztetve arra, hogy 2021-es hatalomra jutásuk után azt ígérték, nem hoznak ilyen rendelkezést –, és sürgették Kabult, hogy azonnal vonja vissza a tilalmat.

Szintén az oktatási világnap alkalmából az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) felhívta a figyelmet az ukrajnai helyzetre is, ahol a több mint 11 hónapja húzódó háború miatt ötmillió diák oktatása szakadt félbe. A szervezet kiemelte, hogy a harcokban iskolák és egyéb oktatási intézmények ezreit rombolták le, a megmaradt iskolákba pedig sok szülő nem engedi el a gyerekeket, újabb harci cselekményektől tartva.

Ukrajnában körülbelül 1,9 millió gyerek számára elérhető az online oktatás,

további 1,3 millióan jutnak hibrid, azaz részben online, részben pedig jelenléti oktatáshoz, de a távoktatást gyakran megszakítják a sorozatos áramkimaradások az infrastruktúrát érő támadások miatt.

A helyzet Ukrajnán kívül is aggodalomra ad okot: az iskoláskorú ukrán menekültek kétharmada nem tudott becsatlakozni a befogadó ország oktatási rendszerébe – figyelmeztet az UNICEF.

Ajánljuk még