Aktuális

Megúszta a börtönt a műtétekért hálapénzt követelő román főorvos

Brüsszeli korrupció: Eva Kaili visszatérne a politikai életbe

| Szerző: hirado.hu
A korrupciós botrányba keveredett Európia Parlament korábbi alelnöke, Eva Kaili ügyvédei jogi offenzívát indítottak a belga hatóságok ellen, ugyanis a baloldali politikus hivatalos levélben közölte, nem adja vissza a mandátumát, vagyis folytatni kívánja politikai pályafutását.

 

Eva Kaili görög ügyvédei a nyilatkozattal egy időben jogi offenzívát indítottak a belga hatóságok ellen, hogy ügyfelük minél előbb szabadlábra kerülve visszatérhessen a szocialista képviselők közé.

A hír sokakban váltott ki értetlenséget és megdöbbenést,

az ügyvédek nyilatkozatai ugyanis azt is bizonyítják, hogy a baloldali politikus taktikát váltott, és politikai bűntársai megvádolásával próbál szabadlábra kerülni

– mutatott rá a Metropol.

A napilap szerint a letartóztatott baloldali politikus jogi képviselőinek legfrissebb megszólalása egyértelműen bizonyítja, hogy Kaili első számú bűntársára, a korábbi olasz EP-képviselőre, Pier Antonio Panzerire kívánják hárítani az összes felelősséget. Mihalisz Dimitrakopulosz – aki a bebörtönzött EP-képviselő ügyvédi csapatának vezetője – azt nyilatkozta, hogy Eva Kailit kizárólag csak azért tartják fogva, mert Panzeri hamisan tanúzott ellene.

„Panzeri a legmegbízhatatlanabb ember ebben az ügyben, hogy megmentse a lányát és a feleségét, bármit hajlandó aláírni, amit elébe raknak. A minél enyhébb büntetés reményében az sem érdekli, ha ártatlanok ellen kell vallania” – fogalmazott az ügyvéd, aki külön kiemelte, szerinte ez a belga hatóságok számára is egyértelmű kell, hogy legyen. Ők azonban húzzák az időt, mert mindenkitől beismerő vallomásokat igyekeznek kicsikarni.

Az ügyvédek egyúttal a belga hatóságok módszeres megvádolásával is próbálkoznak, az emberi jogok szerintük példátlan megsértésére hivatkozva.

Kapcsolódó tartalom

Az ügyvédek pert indítanak Kaili fogvatartási körülményei miatt

A Metropol továbbá arra is kitért, miután a belga ügyészség múlt héten további hat hétre elrendelte Kaili előzetes letartóztatását, ügyvédei kijelentették: a nyomozóktól kezdve a börtönőrökön át egészen az ügyészekig, mindenki ellen pert fognak indítani Kaili fogvatartási körülményei miatt. Sőt ennél is tovább mentek, szerintük a korrupcióval vádolt politikust

a belga hatóságok „középkori, és inkvizíció-szerű módszerekkel megkínozták” annak érdekében, hogy beismerő vallomást csikarjanak ki tőle. Mindezt erősen megkérdőjelezhető érvekkel támasztották alá.

Kifogásolták, hogy amikor Eva Kailit a múlt héten újabb meghallgatásra szállították a belga főügyészségre, „csak azért, hogy megtörjék” egy rendőrségi magánzárkában 16 órán át várakoztatták, sőt szerintük „módszeresen megkínozták.” Többek közt elvették tőle a kabátját, és többszöri kérése ellenére sem adtak neki egy második takarót, pedig a cellában 20 fok alatti volt a hőmérséklet. Emellett a lámpát sem kapcsolták le éjszakára a zárkában, így Kailinek esélye sem volt pihenni a vallomástétel előtt.

„Vannak ENSZ-egyezmények, melyek szerint az alvásmegvonás kínzásnak minősül. A hideg szintén egy kínzási módszernek számít, amely a középkorban bevett gyakorlat volt, de úgy tűnik, hogy egyes országokban még a napjainkban is alkalmazzák” – ismertette a napilap Dimitrakopulosz nyilatkozatát, aki Belgiumra utalva nyomatékosan leszögezte, hogy ezek a gyalázatos módszerek teljesen hiábavalók, Kaili ugyanis ártatlan, így nincs mit bevallania.

Ügyvédei továbbá azt is kijelentették, hogy a nyomozóktól kezdve a börtönőrökön át egészen az ügyészekig, mindenki ellen büntetőpert fognak kezdeményezni Kaili fogvatartási körülményei miatt.

Belga hírelemzők szerint a bukott politikus nyilvánvalóan azért is próbál minél előbb szabadulni, hogy több tucat bűntársával összebeszélhessen, illetve hogy a még feltáratlan nyomokat eltüntethesse. Szerintük a hatóságok nagy hibát követnének el, ha engednének az ügyvédek nyomásának – tette hozzá a Metropol.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Eva Kaili (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

Ajánljuk még