Fontos

Kényszersorozások Kárpátalján: embervadászatot tartanak a hadkötelesnek tűnő férfiak után az ukrán hatóságok

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bejrúti robbanás: több magas rangú tisztségviselő ellen vádat emeltek

A 2020 augusztusi bejrúti robbanás felderítésével megbízott bíró hétfőn váratlanul lezárta az ügyben folytatott vizsgálatot, és vádat emelt több magas rangú személy, köztük a volt miniszterelnök és a jelenlegi főügyész ellen.

A kedden ismertté vált bírósági idézés szerint a kikötői robbantást vizsgáló Tarek Bitar bíró emberöléssel vádolja Haszán Diáb akkori miniszterelnököt és kormánya két volt miniszterét, és lehetségesnek tartja a szándékosságot.

A hír nyomán a Diábot támogató Hezbollah síita mozgalomhoz közeli al-Ahbár című napilap vezető híre szerint Bitarnak „elment az esze”. A Hezbollah már korábban is „elfogultsággal” vádolta a bírót. A főügyészség pedig közölte, hogy a bírói vádjai érvénytelenek, a nyomozás továbbra is fel van függesztve.

A bíró igazságügyi források szerint vádat emelt Haszán Oveidat főügyész, Abbász Ibrahim vezérőrnagy, a libanoni belföldi hírszerzőszolgálat vezetője és Tony Saliba vezérőrnagy, egy másik biztonsági szerv vezetője, valamint Jean Kahvadzsi volt hadseregparancsnok ellen is. Az azonban egyelőre nem derült ki, hogy mivel vádolják őket.

Kapcsolódó tartalom

A 220 halálos áldozatot követelő és Bejrútban hatalmas pusztítást végző robbanás miatt Bitar az igazságügyi források szerint 15 személyiség – köztük Oveidat, két korábbi miniszter és Haszán Diáb – kihallgatását tűzte ki februárra.

Bejrút kikötőjében 2020 augusztusában 2750 tonnányi, gondatlanul tárolt ammónium-nitrát robbant fel. A világ egyik legnagyobb nem nukleáris detonációjaként számon tartott robbanás miatt egész városnegyedek váltak lakhatatlanná, mintegy 300 ezer ember vesztette el otthonát. A tragédia után a parlamentben kialakult pártviszály miatt a Haszán Diáb vezette libanoni kormány benyújtotta lemondását.

Bitar a múlt héten két francia bíróval is találkozott Bejrútban, akik a robbanás két francia halálos áldozatának ügyében folytatnak vizsgálatot.

A robbantással kapcsolatos vizsgálat 2022 elején akadt el, amikor több bíró is nyugdíjba vonult. Ezeknek a bíróknak kellett volna ítéletet hozniuk azon panaszbeadványokban, amelyeket a robbanás ügyében kikérdezendő magas rangú politikusok nyújtottak be Bitar ellen. Igazságügyi források szerint Bitarnak a felfüggesztés okait vitató jogértelmezéssel mint “kiskapuval” sikerült folytatnia a munkát.

Kiemelt képünk: Megrongálódott épületek a bejrúti kikötői negyedben 2020. augusztus 8-án, négy nappal a kettős robbanás után. (Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

Ajánljuk még