Aktuális

Megúszta a börtönt a műtétekért hálapénzt követelő román főorvos

Az EU új stratégiát mutatott be az illegális migránsok hatékonyabb hazatérése érdekében

Az Európai Bizottság kedden új stratégiára tett javaslatot, amelynek fő célja, hogy az uniós joggal és az Alapjogi Chartával összhangban a végrehajtás felgyorsításával növelje az illegális migránsok hazatérésének arányát.

A testület sajtóközleménye szerint a stratégia felgyorsítaná a visszaküldés folyamatokat és előmozdítaná a hazájukba visszatérők reintegrációját a más országokkal folytatott együttműködés révén. A bizottság egyik célja, hogy hatékony közös uniós visszaküldési rendszer segítségével korlátozza az illegális migrációt az EU-ba, továbbá javítsa a visszatérésekre vonatkozó uniós statisztikákat.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos a stratégiát bemutató bizottsági sajtótájékoztatón elmondta:

tavaly mintegy 330 ezer jogellenes határátlépést észlelt az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynöksége (Frontex), mintegy 100 ezerrel többet mint tavaly.

„Nagy része azoknak, akik szabálytalan módon érkeznek az EU-ba, nem szorul védelemre, ennek ellenére menedékkérelmet nyújtottak be. Ez óriási nyomás alá helyezi az uniós menekültügyi rendszert, és a befogadási kapacitásokat” – mondta. Mint fogalmazott,

tavaly körülbelül 924 ezer menedékkérelmet nyújtottak be az EU-ban, amellett, hogy az unió mintegy 4 millió ukrajnai menekültet fogadott be.

„Menekültügyi rendszerünk védelmének módja az, hogy mindazokat, akik nem jogosultak nemzetközi védelemre, visszaküldjük hazájukba. Évente 300 ezer visszaküldési határozat születik, de csak körülbelül 70 ezret hajtanak végre. Ezt a számot növelni kell” – hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság nemrégiben visszaküldési koordinátort nevezett ki, akinek feladata, hogy összefogja a vonatkozó uniós szakpolitikák egyes ágait, és elősegítse a hatékonyabb visszaküldést.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még