Gyász

Elhunyt Grózer Anna válogatott röplabdázó

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az ENSZ idén 1,6 milliárd dollárt kér a palesztin menekültek támogatására

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) 1,6 milliárd dollár (584 ezer milliárd forint) támogatásra jelentette be igényét kedden.

A felhívást a szervezet biztosa, Philippe Lazzarini tette közzé Genfben, az adományozó országok képviselőinek jelenlétében. A sajtó kérdésére válaszolva elmondta, „az összeg kétszeresére is igény lenne, de tekintettel vannak arra, hogy a források szűkössége miatt egyfajta segélyezési üvegplafon alakult ki az utóbbi 10 évben”.

Hozzátette: „veszélyes időket él át a szervezet, ami azt eredményezheti, hogy egy adott pillanatban be kell szüntetnie tevékenységét”.

Eközben tisztában van azzal, hogy – részben politikai okokból – világszerte megnőtt a humanitárius veszélyhelyzetek és a segélyre szoruló emberek száma egyaránt.

Kifejtette továbbá, hogy „manapság politikai színezetűnek tekintik a segélyezést, így a donorországok tudják, hogy csak népszerűségcsökkenés árán növelhetnék az UNRWA-nak nyújtott anyagi hozzájárulásukat”.

A 2023-ra kért összeg kevéssel több mint felét olyan alapvető kiadásokra szánják, mint az oktatás és egészségügy, a fennmaradó összeget pedig az azonnali segélyezést igénylő gázai, ciszjordániai, szíriai és libanoni veszélyhelyzetek kezelésére tervezik fordítani.

Lazzarini arra is felhívta a figyelmet, hogy a világban keletkezett új válsághelyzetek 2022-ben csak még tovább fokozták az inflációt, az ellátási láncokban keletkezett zavarokat, valamint a szegénységet és az alsóbb társadalmi osztályok kiszolgáltatottságát.

A biztos nagyobb szolidaritásra szólította fel a segélyezésben az arab országokat, rámutatva, hogy a 2018-as 25 százalékhoz képest hatodára csökkentették az URWA költségvetéséhez való hozzájárulásukat.

Kérését azzal indokolta, hogy a „térség egyik legkiszolgáltatottabb népcsoportja, a palesztin menekültek anyagi függősége olyan mértékben függ már a szervezettől, hogy a túlélésük forog veszélyben”.

Lazzarini kiemelte azt is, hogy a történetének legsúlyosabb gazdasági válságával küzdő Libanonban az egy évvel ezelőtti 70-ről az év végére 93 százalékra ugrott azon palesztinok aránya, akik a szegénységi küszöb alatt élnek, de tapasztalatai szerint a Szíriában élő sorstársaiknak sem sokkal jobb a helyzete.

Kiemelt képen: Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatala, az UNRWA fõbiztosa (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Ajánljuk még