Aktuális

Megúszta a börtönt a műtétekért hálapénzt követelő román főorvos

Washington a lacini folyosó azonnali megnyitását várja

Az Örményországgal folytatott kétoldalú béketárgyalások terén kifejtett erőfeszítések megkettőzésére kérte hétfőn Ilham Aliyev azeri elnököt Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki sürgette a lacini folyosó haladéktalan újbóli megnyitását a kereskedelmi forgalom előtt – közölte az amerikai külügyminisztérium.

A többségében örmények lakta azerbajdzsáni szakadár beékelődésbe Örményországból vezető egyetlen közvetlen útvonal blokádja miatt fokozódott a feszültség Örményország és Azerbajdzsán között az elmúlt hetekben.

Blinken Aliyevvel folytatott hétfői telefonbeszélgetését Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel folytatott szerdai telefonon tartott tárgyalása előzte meg, amelyen az Azerbajdzsánnal folytatandó kétoldalú tárgyalások újrakezdéséhez vezető lépéseket tárgyalták meg.

Blinken „hangsúlyozta, hogy a lacini folyosóval kapcsolatos humanitárius válság aláásta az Örményország és Azerbajdzsán közötti béke kilátását” – áll az amerikai külügyminisztérium hétfői közleményében.

Blinken Aliyevvel tárgyalva felvetette az emberi jogok azerbajdzsáni helyzetével kapcsolatos problémákat is – közölte a tárca.

A múlt héten Oroszország is közölte Azerbajdzsánnal, hogy a vitatott hovatartozású beékelődésbe vezető folyosót gyorsan meg kell tisztítani a tüntetőktől, de Baku nem reagált.

Baku szerint környezetvédelmi aktivisták az illegális örmény bányászattal kapcsolatos vita okán torlaszolják el hetek óta a folyosót. Jereván azt állítja, hogy a tüntetők a kormány által támogatott provokátorok.

Ajánljuk még