Megrázó

Hajtóvadászat: Ha látja valahol Molnár Pétert, hívja a zsarukat, Újpesten halálos balesetet okozott majd elmenekült

Újra mozgósítást rendeltek el a magyarlakta területeken – tízezer embert soroznának be Kárpátaljáról

Borzasztó állapotok uralkodnak Kárpátalján, miután újra mozgósítást rendeltek el a magyarlakta területeken – írta a Pesti Srácok. A lap szerint ekkora mozgósítás még nem volt Kárpátalján a háború kitörése óta. Úgy tudni, hogy tömegesen szállítják a kárpátaljai halottasházakba az elesett katonákat, akiknek az azonosítását szándékosan hátráltatják. A Kossuth Rádiónak nyilatkozó elemző szerint a háborúban magyarok százai, ezrei halnak meg.

 

Több száz ukrán katona és rendőr lepte el Kárpátalját az utóbbi napokban, összeírnak és behívót osztanak. A helyiek úgy tudják, tízezer embert akartak besorozni a területről, hogy új dandárt alakíthassanak. A legnagyobb, profi, kiképzett katonákból álló dandárban, más néven a munkácsi 128-asban ugyanis valószínűleg rengetegen elestek.

Hatalmas veszteségei lehetnek a kárpátaljai dandárnak – írta meg szombaton a Magyar Nemzet. A lap szerint ez az az alakulat, amelyben a legtöbb magyar szolgál, és amelyet a legvéresebb ütközetekben vetnek be az ukránok.

A szoledári harcokban is részt vettek, amit sok helyen csak „húsdarálóként” jellemeznek, mert ott folynak a legdurvább harcok.

Kapcsolódó tartalom

Az áldozatok pontos számát nem lehet tudni. Ez ugyanis orosz és ukrán oldalon is háborús titok, de becslésekből és nyugati politikusok elszólásaiból arra lehet következtetni, hogy a halottak és sebesültek száma mindkét oldalon meghaladhatja a százezret. Nem telik el úgy nap, hogy ne érkeznének újabb és újabb gyászjelentések a frontról.

Az ukrán vezetés ráadásul korábban naponta csak öt-hat halálesetről számolt be – azért, hogy ne sokkolja a lakosságot, és kedvezőbben tüntesse fel a háborút. Hivatalos adatok szerint még most is csak tizenkét magyar áldozatról tudni, pedig ennél sokkal többen eleshettek a fronton.

A Magyar Nemzet szerint egy Munkácshoz közeli halottasház már megtelt. Állítólag a keleti fronton elesett katonák holttesteit szállítják oda, a hatóságok pedig az áldozatok azonosítását és kiadását is szándékosan lassítják.

Kárpátalján százával tárolják hűtővagonokban az elesett katonák holttestét – írta a Metropol. A lap szerint a magyar határtól alig néhány száz méterre, egy speciálisan erre a célra kialakított hűtővagonban is több száz katona holttestét őrzik az ukrán hatóságok. A katonák már több hete, sőt egyes esetekben több, mint egy hónapja estek el, de a hozzátartozók még nem temethették el őket.

Kapcsolódó tartalom

A magyar kormány a kezdetektől azt mondja, hogy a háborúból ki kell maradni – emlékeztetett Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Kossuth Rádióban. Szerinte bár az áldozatok pontos számát nem tudni, úgy látszik, hogy az ukrán hadvezetés szívesebben küld nemzeti kisebbségeket a frontra, mert őket kisebb veszteségnek tekinti.

Deák Dániel hozzátette: Ukrajna éppen egy hónapja írta alá a nemzeti kisebbségekről szóló törvényt. Ennek elfogadása volt az egyik feltétele annak, hogy elkezdődhessenek az uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások. Csakhogy – a szakértő szerint – Ukrajna hivatalos kommunikációja sokszor szembemegy a valóssággal. Ezt bizonyítja az is, hogy a múlt héten Munkács közelében leszedték a magyar zászlókat az intézményekről és magyar tanárokat bocsátottak el. Vagyis Ukrajna továbbra sem tesz meg mindent azért, hogy védje a kisebbségek jogait.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még