Aktuális

Putyin: Amerikai Patriot rendszer lőtte le az ukrán hadifoglyokat szállító orosz repülőgépet

Újabb titkos iratokat talált az FBI Joe Biden házában – az elemzők szerint az ügy újabb fordulatai egyre kínosabbak az elnök számára

Hat újabb titkosított dokumentumra bukkantak Joe Biden otthonában az FBI nyomozói. Az újabb iratok egy része még abból az időből származott, amikor még szenátor volt a jelenlegi amerikai elnök. Egy másik részük pedig akkor keletkezett, amikor Barack Obama mellett volt az Egyesült Államok alelnöke Joe Biden. Elemzők szerint az ügy újabb és újabb fordulatai egyre kínosabbak a demokrata párti elnök számára – hangzott el az M1 Híradójában.

Biden ügyvédje szombaton közleményben tudatta, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda, azaz az FBI emberei is házkutatást tartottak az elnök delaware-i házában, és újabb, bizalmas minősítésű iratokat találtak, amelyeket átadtak az igazságügyi minisztériumnak. Bob Bauer tájékoztatása szerint a nyomozók kéziratokat is lefoglaltak.

Hat olyan dokumentum került elő, amely bizalmas jelzéssel van ellátva. Az iratok Biden szenátorsága, illetve alelnöksége idején keletkeztek.

Először tavaly november 2-án, a Penn Biden Centerben, az elnök által alapított agytröszt irodájában találtak államtitkokat tartalmazó dokumentumokat. Az Egyesült Államok félidős választásai előtt azonban az ügyészség nem hozta nyilvánosságra az elnökre nézve terhelő bizonyítékokat. Később, december 20-án, az elnök Delaware-ben lévő házának garázsában, majd könyvtárában is minősített dokumentumokra bukkantak.

Egy zárt garázsban voltak az iratok. Ott, ahol a Corvettem is áll, szóval nem csak úgy az utcán hevertek” – reagált korábban az újságírók kérdéseire Joe Biden, aki próbálta elbagatellizálni az ügyet.

Kapcsolódó tartalom

A Biden-akták kivizsgálására Amerikában egy független különleges ügyészt jelöltek ki. Robert Hur keresi majd a választ arra, hogy a dokumentumok jogellenes eltávolításával és megőrzésével történt-e bűncselekmény.

Joe Biden azzal próbált meg elnöki identitást képezni, hogy ő betartja a szabályokat, és az alkotmány szabályai szerint jár el, azonban jelen esetben minimum mulasztás történt – mondta Mártonffy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének vezetője szombaton az M1-en. Szerinte egyértelmű, hogy politikai motiváció áll az ügy mögött.

A szakértő arra a kettős mércére hívta fel a figyelmet, miszerint egyértelműen látszik, hogy a demokrata elnök is ugyanazt csinálja, mint amivel elődjét, Donald Trumpot többször megvádolták.

Ajánljuk még