Rendkívüli

Rendkívüli terrorkészültséget rendeltek el, miután a Hamász megtámadta az USA firenzei konzulátusát

Szijjártó Péter: Világossá vált, hogy Brüsszelben már dolgoznak a tizedik szankciós csomagon

| Szerző: hirado.hu
A zsákutcát jelentő szankciók és a több száz millió eurós fegyverszállítások helyett az Európai Uniónak inkább az ukrajnai béketeremtésre kellene összpontosítania – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A tárcavezető az EU-s külügyi tanácsülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az Európai Bizottság már dolgozik az Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomagon, és a javaslat előrehaladott állapotban van, azt a tagállamok többsége is támogatja.

Kiemelte, hogy a találkozó elején bejelentkezett az ukrán diplomácia vezetője is, aki az orosz nukleáris szektor szankcionálására szólított fel, és ennek az EU-n belül is van bizonyos támogatottsága.

„Úgy látom, hogy hiába kezdődött új esztendő, a háborús attitűd nem változik, s ugyanaz a háborús hangulat uralkodik”

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Kifejtette: „mivel egyetlen egy európai ország, egyetlen egy európai nemzet sem tehető felelőssé a háborúért, ezért indokolatlan elvárásokat támasztani egymással szemben”.

A külügyminiszter elmondta, a tanácsülésen kiderült, hogy az Európai Békekeretből újabb 500 millió eurót csoportosít át az Unió, az Ukrajnába történő fegyverszállítások utólagos finanszírozására, illetve 45 millió eurót, hogy hozzájáruljon a korábban megkezdett ukrán katonákat kiképző misszió működéséhez.

A miniszter kiemelte: „Béke kell, béke kell minél előbb”.

Mint mondta, minél messzebb helyezkedik el Ukrajnától, annál kevésbé van jelen a béke elkötelezettsége érdekében. Hozzátette: minden olyan lépés hazánk érdekeivel ellentétes, amely a háború eszkalálódásához vezethet.

Szijjártó Péter ezután felvetette az ukrajnai magyar nemzeti közösséggel szembeni „koncentrált és súlyos támadások” kérdését.

Azt is elmondta, hogy az elmúlt hetekben koncentrált és súlyos támadás zajlik a magyar nemzeti közösséggel szemben Ukrajna nyugati felében. Kifejtette: magyar nemzetiségű iskolaigazgatókat, pedagógusokat rúgnak ki hirtelen nagy számban indoklás nélkül, illetve intézeteket köteleznek arra, hogy eltávolítsák magyar nemzeti jelképeiket. Ezek mind egy súlyos magyarellenes koncentrált támadás jelei – emelte ki.

Mint mondta, ez elfogadhatatlan, és ezzel szemben az Európai Uniónak is fel kell lépni.

Aláhúzta, Ukrajna egy tagjelöltségi státusszal rendelkező ország, és minden államnak, amely tag szeretne lenni az Uniónak, tiszteletben kell tartania a közös szabályokat.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy vissza kell térni a 2015-ös nemzetiségi szabályozáshoz. Véleménye szerint minden olyan intézkedés, mint a magyar tannyelvű iskolák ellehetetlenítése, nagyon megnehezíti Magyarország jövendőbeli Ukrajnát támogató döntését.

Kapcsolódó tartalom

Szijjártó Péter az üggyel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: egyelőre úgy tűnik, az ukránok nem vesznek figyelembe semmilyen figyelemfelhívást az európai államok részéről.

 „Ukrajnának majd szüksége lesz olyan európai politikai döntésekre, amelyek nélkülünk nem fognak megszületni, és minél több jogot vesznek el a magyar nemzeti közösségtől, minél tovább húzzák azt, hogy visszaadják az egyszer már létezett nemzeti közösségi jogokat, annál nehezebb lesz nekünk otthon, Magyarországon meghozni olyan döntéseket, amelyek tőlünk áldozatokat követelnek” – szögezte le.

Körvonalazódik az újabb, tízedik uniós szankciós csomag

Szijjártó Péter elmondta, az már világossá vált, hogy az uniós bizottság már dolgozik egy 10. szankciós csomagon, amelynek a tagállamok döntő többsége a támogatásáról tett tanúbizonyságot.

Mint mondta, a felszólalt ukrán kollégája követelte az orosz nukleáris energia szankcionálását.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: az elmúlt egy év világos bizonyíték rá, hogy a szankciók nagyobb károkat okoznak nekünk, mint Oroszországnak.

Hozzátette: Magyarországon a paksi atomerőmű a villamosenergiatermelés mintegy felét teszi ki. Az atomerőmű nélkül nem biztosított Magyarország energiaellátása – mutatott rá.

A miniszter azt is elmondta, hogy az új paksi atomerőmű építésének szerződéseit 9 évvel ezelőtt írta alá a kormány, és hazánk energiaellátása nem garantált a Paks 2 megépülése nélkül sem a jövőben.

Magyarország nem fog támogatni semmi olyan szankciós intézkedést, amely érinti a nukleáris energiát. A nemzeti energiaellátás tekintetében nincs semmilyen kompromisszum – húzta alá Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy ha előterjesztést hoznak, az ne érintse a nukleáris energiát. Szijjártó elmondta, a Bizottság álláspontja szerint, akár a hét második felében is előállhatnak a szankciós tervezettel.

Kiemelte: Magyarország továbbra is a béke pártján áll.

A kiemelt képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látható. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még