Aktuális

A szerencsétlenségben 14-en sérültek meg: fa dőlt egy hullámvasútra

Pénzzel ösztönöznék a briteket, hogy csökkentsék energiafogyasztásukat

| Szerző: hirado.hu
A National Grid brit villamosenergia- és gázszolgáltató vállalata jutalmazni fogja azokat Nagy-Britanniában, akik csúcsidőben csökkentik a fogyasztásukat.

 

A National Grid brit villamosenergia- és gázszolgáltató vállalata jutalmazni fogja azokat a brit háztartásokat, akik önként vesznek rész a Demand Flexibility Service-ben – keretrugalmassági szolgáltatásban – (DFS). A program lényege, hogy a lakosság önkéntesen csökkentse az energiafogyasztást azokban az órákban, amikor a legnagyobb az áramfogyasztás, ezzel elkerülve a hálózat túlterhelését.

A National Grid a programot még tavaly novemberben jelentette be, viszont a hétfői lesz az első nap, amikor alkalmazza is azt, az országban várható fagyos hőmérsékletek miatt.

A brit ellátás szűkösségét jelzi az is, hogy a vállalat arra készül: használja széntüzelésű erőműveit.

Ez lesz az első alkalom, hogy két szénerőművet készenléti állapotra melegítenek fel, hogy készen álljanak arra az esetre, ha szükség lenne plusz termelésre.

A vállalat villamosenergia-rendszerüzemeltető részlegének szóvivője elmondta: „Előrejelzéseink szerint hétfő este a szokásosnál szűkebb lesz a villamosenergia-ellátási tartalék. Utasítottuk a széntüzelésű erőműveket, hogy álljanak készenlétben a villamosenergia-ellátás növelésére, ha este szükség lenne rá.”

Hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy az áramellátás veszélyben lenne, csupán elővigyázatossági intézkedések, hogy fenntartsák a szükséges tartalékkapacitást.

A hőmérséklet az éjszaka folyamán várhatóan -8 fok alá süllyed, és a jövő héten is marad majd a fagyos, ködös időjárás.

Az Egyesült Királyság több energiaszolgáltatója részt vesz a projektben.

A háztartások, amelyek kikapcsolják az áramot a 17:00 és 18:00 között, minden megtakarított egységért körülbelül 3 fontot kapnak.

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy az akció csak azok számára nyitott, akik intelligens fogyasztásmérőkkel rendelkeznek.

A National Grid reményei szerint a rendszernek köszönhetően kevésbé lesz terhelt a hálózat, és jobban ki lehet majd használni az ország villamosenergia-termelését a kiegyenlítésnek köszönhetően – írja cikkében a Daily Mail. 

A kiemelt képünk illusztráció: EPA/TOLGA AKMEN

Ajánljuk még