Fontos

A néhány fokos Dunából húzták ki a rendőrök az öngyilkosságra készülő férfit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem talált robbanásra utaló jeleket az 1994-ben elsüllyedt Estonia komphajó legújabb vizsgálata

A Balti-tengeren 1994-ben elsüllyedt Estonia komphajó roncsának újabb vizsgálata nem talált olyan nyomokat, amelyek arra utalnak, hogy robbanás történt volna a fedélzetén – közölték hétfőn az illetékes hatóságok.

Az észt, finn, valamint svéd nyomozók által folytatott vizsgálat semmilyen nyomot nem talált arra, hogy a katasztrófa során a komp orrában robbanás történt volna, vagy másik hajóval ütközött volna. A vizsgálat ugyanakkor még nem fejeződött be.

Az Estonia 1994 szeptemberében süllyedt el, amikor Tallinnból Stockholmba tartott 989 utassal a fedélzetén. A katasztrófát mindössze 137-en élték túl.

Az 1997-ben közzétett hivatalos jelentés szerint a komp orrának ajtaja, amelyen a gépjárművek behajthattak a raktérbe, az erős hullámzás miatt leszakadt és a beáramló tengervíz miatt a hajó felborult és elsüllyedt.

A balesetről azonban számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot. A nyomozók szerint nincs okuk megkérdőjelezni az eredeti jelentés következtetéseit.

A komp roncsát tengeri sírként védik, és nem szabad megbolygatni, mivel sok áldozat holttestét soha nem találták meg. Egy svéd csapat ennek ellenére 2019 szeptemberében távirányítású tengeralattjáróval filmezte le a roncsot, és egy lyukat találtak a hajótest jobb oldalán, amelyről eddig nem volt tudomásuk a hatóságoknak. Ez a felfedezés vezetett a mostani vizsgálathoz is.

Ajánljuk még