Fontos

Zelenszkij szerint Putyin a NATO megtámadását tervezi

Lőszerre is alig futja a németeknek, Európa vezető haderejének

| Szerző: hirado.hu
Valóban azé a Németországé lehet a legnagyobb hagyományos haderő Európa NATO-tagállamai között, mely azzal haragította magára szövetségeseit és a háború fanatizált, a hétvégén Berlinben tüntető híveit, hogy nem engedélyezi a Leopard harckocsik Ukrajnába küldését? A Bundeswehr eszközeit romhalmazzá amortizáló, a védelemre korábban igen keveset fordító Berlin most gigantikus haderőfejlesztést tervez.

Miközben Németország már egy évtizede hangoztatja, hogy nagyobb felelősséget akar vállalni a világban, a politikai szándékot a legkevésbé sem tükrözi haderejének fejlesztése – derül ki a Le Figaro hétfői összeállításából. A lap a csúfosan megbukott Christine Lambrecht védelmi miniszter nemrég beiktatott utódját, Boris Pistoriust idézte, aki – akárcsak a tavaly hangzatos fordulatot ígérő, Németországban az év szavának is megválasztott „Zeitenwende” (fordulópont – a szerk.) jegyében sok mindent ígérő Olaf Scholz kancellár – arról beszélt: „A mi feladatunk most az, hogy a Bundeswehrt erősebbé tegyük!”

Kapcsolódó tartalom

Az első 48 óra

Van honnan és van és hová fejlődni – egy Le Figaro által idézett német diplomata például lakonikusan úgy jellemezte a német haderő lőszerkészletét, hogy az egy katonai konfliktus esetén „akár 48 órán keresztül is kitartana”.

A 184 ezer hadra fogható katonájával a Bundeswehr számszerűen az egyik legnagyobb hadsereg Európában, rögtön a francia haderő 205 ezer katonája mögött.

Olaszország jelenleg 170 ezer, Lengyelország 120 ezer fős hadsereget tart fenn.

Amíg papíron a német szárazföldi erő 284 Leopard páncélozott harckocsival és 674 gyalogsági harcjárművel – például Marderrel és 121 darab „Pzh 2000” típusú, 155 mm-es önjáró löveggel (Panzerhaubitze) – rendelkezik; a haditengerészet nyolc fregattot, a légierő pedig összesen 226 Eurofighter és Tornado típusú vadászgépet számlál, ez a leltár nem igazán tükrözi a német hadsereg valós állapotát, ütőképességét.

Kapcsolódó tartalom

A berendezések rendelkezésre állása jóval alacsonyabb, mint a hivatalos jelentésekben kimutatott 77 százalékos arány. Egy közelmúltbeli hadgyakorlaton például az összes Puma típusú, páncélozott jármű – mind a 18, amely a gyakorlaton részt vett – meghibásodott (más források szerint 20 páncélosból ment tönkre 18).

A Puma páncélosokat százszámra szállították le selejtes állapotban a Bundeswehrnek.

A hadsereg pedig csak nagy nehézségek árán tudott 2022-ben ezek közül 40 darabot a NATO-szabványok szerint megfelelő állapotba hozni. További 300 méregdrágán beszerzett páncélos nem rendelkezik NATO-engedéllyel.

Száz páncélosból csupán tíz harcképes

Amint az a Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbi cikkéből is kiderül, sokkoló adatokban üt vissza, hogy Németország 25 éve – körülbelül ekkor került a törvényhozás s ezáltal és a költségvetés is a balliberális szellemiségű pártok ellenőrzése alá – gyakorlatilag nem költ védelmi kiadásokra: azt eredetileg közel 2100 Leopard nehézpáncélosból – ha a bevethető, használhatatlanná még amortizált állományt nézzük – mintegy 220 maradt meg, a 450 működő Gepard páncélos pedig éppen Romániában állomásozik az orosz-ukrán háború okán.

A légierő vezető vadászgépe, az Eurofighter Typhoon esetében átlagosan mintegy 33 százalékos a bevethető gépek aránya. A baloldali pacifizmus most kezd visszaütni:  a Bundeswehr szinte minden területen hiányosságokkal küzd.

Ahhoz, hogy a német hadsereg működőképes legyen, „hiányzik a személyes felszerelés, mint például a védősisakok, a hátizsákok, a gyakorlókabátok, valamint a kis- és nagyfelszerelések”, épp így kellenének még bőven „rádiók, lőszerek és tankok”  idézi Eva Högl Bundestag-képviselő, a fegyveres erők parlamenti biztosának korábbi nyilatkozatát a Le Figaro.

Százmilliárd, de mire?

A hadsereg finanszírozása Scholz kancellár erőteljes és személyes fellépése ellenére sem túl hatékony: igaz, Berlin megszavazta a 100 milliárd eurós rendkívüli alapot, és immár a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát fordítja védelemre, a pénzeszközöket csak fokozatosan folyósítják a legsürgősebb szükségletek kielégítésére.

Katonák a Bundeswehr szárazföldi hadgyakorlatán, 2022. október 17-én az észak-németországi Bergenben. Ha kifogy a lőszer… (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Az új rakétavédelmi rendszer beszerzése, a 2022 őszén indított Sky Shield kezdeményezés komoly fordulópontot jelenthetett volna. Ám

nem történt előrelépés a projektben, amelyet Franciaország és Olaszország sem támogatott, annak ellenére sem, hogy négy másik NATO-tagállam a tervezet mellé állt.

Scholz nem enged

A legújabb botrány – Berlin vonakodása, hogy rövid távon engedélyezze a harmadik országok, köztük Lengyelország birtokában lévő Leopárdok exportját – a Le Figaro szerint feldühítheti Németország egyes szövetségeseit.

Kapcsolódó tartalom

Egyre több szakértő szerint ez a lépés elárulja:

Olaf Scholz aggódik, hogy elveszíti a hagyományosan pacifista közvélemény, és még inkább a Bundestag befolyásos SPD-frakciója támogatását.

A szociáldemokraták balszárnya inkább az orosz-ukrán konfliktust illetően ugyanis tárgyalásokat, mint fegyverkezést sürgeti. Scholz kancellár pedig fontosnak tartja, hogy soha ne engedjen a nyomásnak – mutatnak rá a megfigyelők –, még akkor sem, ha ezzel makacsnak kell tűnnie. Ha valami, akkor ez bebizonyosodott a Leopard 2 harckocsikkal kapcsolatos konfliktus során – húzzák alá a francia lap értékelésében.

Kiemelt kép: Olaf Scholz német kancellár beszámolót hallgat egy Puma típusú páncélozott gyalogsági harcjárműnél a német haderő, a Bundeswehr évenkénti szárazföldi hadgyakorlatának sajtónyilvános napján, 2022. október 17-én az észak-németországi Bergenben (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Ajánljuk még