Időjárás

Beköszönt a februári tavasz – mutatjuk, hol lesz a legmelegebb

Latin-Amerikában leselejtezett, orosz fegyvereket adna Ukrajnának az Egyesült Államok

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államok közel 50 milliárd dollár értékben nyújtott katonai és humanitárius segélyt Kijevnek az orosz-ukrán háború eddigi tizenegy hónapja során. Washington azonban új irányt  kíván szabni támogatásának: felszólította közép- és dél-amerikai partnereit, adják át neki a régi szovjet-orosz gyártmányú katonai felszereléseiket, amelyeket aztán az amerikaiak eljuttatnak az ukrán hadseregnek. A Pentagon végső célja azonban az, hogy új piacokat találjon az amerikai hadiipar számára – számolt be az Amerika Hangja (VoA) online kiadása.

A Közép- és Dél-Amerikában, valamint a Karib-térségben zajló katonai műveleteket felügyelő amerikai tisztviselők lehetőséget látnak arra, hogy rávegyék ezeket az országokat régi típusú szovjet, illetve orosz gyártmányú fegyvereik átadására. Az amerikai védelmi minisztérium célja, hogy összegyűjtse az orosz hadifelszerelést és elküldje Kijevbe, hogy az azokat jól ismerő ukrán katonák eredményesebben tudják felvenni a harcot az orosz megszállókkal szemben – számolt be az Amerika Hangja (Voice of America, VoA) internetes kiadása. 

Kapcsolódó tartalom

„Együttműködünk azokkal az országokkal, amelyek orosz hadieszközökkel rendelkeznek. Célunk, hogy vagy elajándékozzák azokat, vagy lecseréljék amerikai felszerelésre” – fogalmazott Laura Richardson tábornok, az Egyesült Államok Déli Parancsnokságának vezetője a washingtoni Atlanti Tanács által rendezett videókonferencián.

Richardson előrebocsátotta, hogy a Pentagon előrehaladott tárgyalásokat folytat hat latin-amerikai országgal, de részleteket nem közölt.

„Protokolláris okokból nem kívánunk részletekbe bocsátkozni a szuverén nemzetek védelmi forrásairól, sem spekulációkba belemenni az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, amelyet még nem jelentettek be” – mondta José Ruiz, az Egyesült Államok Déli Hadseregcsoportja, a Southcom szóvivője a VoA-nak.

Hozzátette: „Ha partnereinknek lehetőséget teremtünk arra, hogy amerikai védelmi eszközöket vásároljanak, mi azt kínáljuk, amit jobb alternatívának tartunk.”

Kapcsolódó tartalom

A több fegyver több problémát is jelent az ukrán hadseregnél

Más vezető amerikai tisztségviselők is utaltak arra, hogy fontos az ukrán katonák számára ismerős orosz hadifelszerelések biztosítása. Ugyanakkor figyelmeztettek: nem biztos, hogy az ukrán hadsereg teljes kiképzése időben befejeződik ahhoz, hogy felléphessenek a következő hónapokban várható orosz támadások ellen.

„Ez nagyon, nagyon nehéz feladat lesz”ismerte el Mark Milley tábornok, a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke pénteken, a németországi Ramstein légibázison tartott tárgyalások után. „Az ukránok rendelkeznek (megfelelő mennyiségű) katonával, de ki kell képezni őket. És ha megnézzük az időjárást és a terepet, láthatjuk, hogy viszonylag rövid időkeret áll rendelkezésünkre a kulcsfontosságú feladatok elvégzéséhez” – tette hozzá Milley.

Kapcsolódó tartalom

Ezzel szemben a Közép- és Dél-Amerikában máig használt orosz fegyverrendszereket az ukrán hadsereg szinte azonnal be tudná vetni. Különösen, mivel egyes országok – főként Argentína, Mexikó, Kolumbia, Peru és Ecuador – jelentős orosz fegyverkészlettel rendelkeznek.

„Ezeknek az országoknak rengeteg szovjet vagy orosz gyártmányú helikoptere van” – mondta Ryan Brobst, az Alapítvány a Demokráciák Védelméért (FDD) katonai kutatóközpontjának elemzője a VoA-nak.

Kapcsolódó tartalom

A svédországi székhelyű Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint 2000 óta legalább hét közép- és dél-amerikai ország vásárolt fegyvereket Oroszországtól, Brazília és Peru pedig legutóbb 2016-ban rendelt orosz haditechnikát.

Kiemelt kép: Ukrán katonák egy 203 milliméteres Pion önjáró löveggel támadják az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2022. november 9-én (Fotó: MTI/EPA/Sztaniszlav Kozliuk)

Ajánljuk még