Aktuális

Megúszta a börtönt a műtétekért hálapénzt követelő román főorvos

Futárszolgálatnak adták ki magukat a csalók - tízmilliók adatait lopták el a T-Mobile-tól

| Szerző: Hirado.hu
Rengeteg ügyfél nevéhez, születési adataihoz és telefonszámához fértek hozzá hackerek a T-Mobile adatbázisában. Másfél hónapig tartott a szivárgás.

Egyelőre nem tudni, hogy mekkora károkat okoztak eddig azok a hackerek, akik a távközlési szolgáltató amerikai központján ütöttek biztonsági rést, majd lopták el megközelítőleg 37 millió ügyfél adatait.

A Deutsche Telekom tengerentúli leányvállalatánál korábban történt a baj: még 2022. november 25-én hatoltak be a hackerek a rendszereikbe, és ezt egészen 2023. január 5-ig észre sem vették.

Aznap gyorsan cselekedtek, és néhány nappal ezelőtt kiadott közleményük szerint 24 óra leforgása alatt megállították a rosszindulatú támadást. A The Verge szerint a vállalat csak ezután jött rá, mekkora adatszivárgás történt.

Mivel amerikai adatbázisról van szó, nincs túl nagy esély rá, hogy hazai telefonszámok is rossz kezekbe kerültek volna. A következő hetekben ezért figyelmesnek kell lenni, ha ismeretlen eredetű üzenet vagy hívás érkezik hozzánk.

Nemrégiben még olyan adathalász üzenetek lepték el egész Magyarországot, ami egy futárszolgálat csomag érkezéséről tájékoztató üzenetének álcázta magát.

Ha nem várt, gyanús (rövidített, nem verifikált stb.) SMS érkezik, semmiképpen sem szabad megnyitni az üzenetet tartalmazó linket. Érdemes ilyenkor az adott ügyfélszolgálatnál érdeklődni és tájékoztatást kérni.

Forrás: Leet.hu

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még