Aktuális

Megúszta a börtönt a műtétekért hálapénzt követelő román főorvos

Feltárult a rejtélyes, sziklába vájt sírkamra Egyiptomban

| Szerző: hirado.hu
Közel 3500 éves, fáraók számára kialakított nyughelyre bukkantak az egyiptomi Luxor közelében.

 

A sírt az egyiptomi régészeti minisztérium és a Cambridge-i Egyetem régészei tárták fel 2022 októberében – számolt be róla a Live Science.

A kamra valószínűleg Henemetamon Hatsepszut legendás női uralkodó idejére datálható. A kamra falain található töredékes feliratok alapján megállapították, hogy a nyughely akkor épülhetett, amikor a királynő a mostohafiával, III. Thotmesszel együtt vezette Egyiptomot.

Kapcsolódó tartalom

III. Thotmesz még gyermek volt, amikor apja, II. Thotmesz időszámításunk előtt 1479-ben meghalt. Hatsepszut előbb régensként irányította az országot, később tényleges uralkodóvá vált, majd III. Thotmesszel együtt uralkodott. Az ifjú fáraó csak mostohaanyja halála után kezdhette meg tényleges uralkodását.

Érdekesség, hogy a sziklába vájt sírban több személyt is eltemettek – a sírban nagy valószínűséggel egy fáraó felesége és több gyermeke pihen. A sírban eddig felfedezett leletek elemzése jelenleg is zajlik, de további feltárások szükségesek.

Kapcsolódó tartalom

A múltbeli áradások miatt a nyughely nincs jó állapotban, a kamrát törmelék töltötte fel, mennyezete pedig beszakadt. A szakértők szerint évekbe telhet, mire teljesen megtisztítják.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI)

Ajánljuk még