Aktuális

Tűz ütött ki egy esküvőn, sokan meghaltak

Európai Tanács: Monacónak fokoznia kell a pénzmosás elleni küzdelmet

Monacónak fokoznia kell a pénzmosás elleni küzdelmet és további erőfeszítéseket kell tennie az ilyen bűncselekményekből származó jövedelmek elkobzására és visszaszerzésére, valamint felügyeleti rendszerének megerősítésére – olvasható az strasbourgi székhelyű Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) által hétfőn közzétett jelentésben.

A 46 tagállamot tömörítő szervezet szakértői megállapították, hogy terrorizmus finanszírozásával kapcsolatban jelentős javulásra lenne szükség „a jogi személyek átláthatósága, valamint a nyomozás és a büntetőeljárás” terén.

A bizottság szerint Monaco jó eredményeket ért el a pénzmosással és terrorizmusfinanszírozással kapcsolatos kockázatok azonosítása terén, azonban bizonyos szektorokban további lépéseket kell tennie.

A szerencsejáték és az ékszerkereskedelem gyanús tranzakcióiról csak korlátozott számú bejelentés érkezik a hatóságokhoz” – jegyzi meg a jelentés.

A szakértők aggodalmukat fejezték ki az pénzmosási ügyekkel összefüggő elítélő bírósági döntések, valamint az elrendelt lefoglalási intézkedések alacsony száma miatt. Hangsúlyozták, hogy a hercegségnek javítania kell felügyeleti rendszerén, mert a pénzmosás elleni jogi szankciók hatékonysága korlátozott, későn szabják ki őket, nem visszatartó erejűek, illetve nem állnak arányban a feltárt károkkal.

Monacónak továbbá hatékonyabban kell fellépnie a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni nemzetközi együttműködésben, mivel az országba irányuló kivizsgálási kérelmek közül minden másodikat elutasítanak a hatóságok.

A monacói kormány úgy reagált a jelentésre, hogy teljes mértékben támogatja ajánlásai és a lehető leghamarabb végrehajtja őket.

A 2009-es londoni G20-csúcstalálkozót követően Monaco elkötelezte magát a költségvetési átláthatóságra irányuló erőfeszítések mellett, és 2016-ban a hercegség több mint hatvan országgal kötött adóügyi együttműködési megállapodást.

Ajánljuk még