Megrázó

Meghalt egy magyar túrázó a szlovén hegyekben

Épp időben érkeztek a hegyimentők, nem érték volna meg a reggelt a magyar túrázók

A két magyar férfi még pénteken indult kirándulni a Magas-Tátárába, amikor a szél és a hóesés miatt elakadtak. A Híradónak nyilatkozó szlovák hegyimentők azt mondták, mire megtalálták őket, már mozdulni sem bírtak, és nem érték volna meg a reggelt segítség nélkül.  

 

A Magas-Tátra a túrázók egyik legkedveltebb úti célja. Ezen az útvonalon kirándult az a két magyar is, aki még pénteken került bajba.

A két turista a Nagy-Tarpataki-völgyben akadt el, ahol a hó és a rossz idő miatt nem tudtak sem továbbmenni, sem visszatérni. A két túrázó egyike, Várkonyi Gábor az M1-nek azt mondta: egyik pillanatról a másikra fordult rosszra az idő. Csak a lélekjelenlétükön múlt, hogy túlélték. Bár már alig volt erejük, mégis eljutottak egy olyan helyre, ahol volt térerő és felhívták a szlovák hegyimentőket.

„Nagy mennyiségű porhó esett, ezt a szél összegyűjtötte, és úgy terelte össze egy-két helyen, hogy lényegében se hótalppal, se négykézláb mászva, sehogy nem bírtunk túljutni egy bizonyos ponton. Tehát egyszerűen nem tudtunk továbbmenni. Ekkorra viszont már eléggé késő volt, elkezdett sötétedni, és nem volt térerőnk” – mesélte el élményeit.

A kirándulás embert próbáló rémálommál vált, a két túrázó pedig az életéért küzdött. A hegyimentő szolgálat parancsnoka azt mondta: ha aznap este nem hozták volna le a magyar túrázókat, akkor reggelig nem bírták volna ki.

„Mivel ki voltak hűlve, meleg italt adtunk nekik, stabilizáltuk a testhőmérsékletüket, már ez segített nekik, és a hegyimentők kíséretében folytatni tudták az utat, leereszkedtek a Rainer-menedékházhoz vezető elágazásig, ahol hószánokra szálltak, amelyekkel leszállítottuk őket Ótátrafüredre. Nem volt szükségük kórházi ellátásra” – nyilatkozta a hegyimentő szolgálat parancsnoka.

Nem ez volt aznap az egyetlen eset. A magyarok mellett a mentőszolgálat négy cseh turistának is segített a Kis-Fátrában.

„Már meghaladta a 330-at idén január elsejétől a hegyimentősök bevetéseinek száma a szlovákiai hegyekben. Az esetek többségében sípályákon történt balesetekhez riasztották az egységeket, de kimerültség és lavinaomlás miatt is több alkalommal kértek segítséget a turisták. A mostani téli szezon eddig szűkölködött a hóban, ennek ellenére már négy emberéletet követeltek a lavinák” – számolt be róla az M1 tudósítója.

Jelenleg a Magas- és az Alacsony-Tátrában és a Nagy-Fátrában is másodfokú figyelmeztetés van érvényben lavinaveszély miatt.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még