Aktuális

Megúszta a börtönt a műtétekért hálapénzt követelő román főorvos

Az osztrák kancellár pénzügyi segélyt helyezett kilátásba Bulgáriának a schengeni vétó nyomán

Karl Nehammer osztrák kancellár szorgalmazni fogja a három hét múlva esedékes uniós migrációs csúcson Bulgária támogatását kétmilliárd euróval (790 milliárd forint) a bolgár-török határ biztosítására – közölte hétfőn a BTA bolgár hírügynökség.

Nehammer a nap folyamán a repülőgépről megtekintette a bolgár-török szárazföldi határt. Az osztrák kancellárt Rumen Radev bolgár elnök is elkísérte.

Ausztria tavaly decemberben az említett határszakaszon át zajló illegális bevándorlásra hivatkozva akadályozta meg vétójával Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez. Szófia mindazonáltal abban reménykedik, hogy 2023 októberében mégis tagja lehet a belső határellenőrzések nélküli térségnek.

Nehammer és Radev a délkelet-bulgáriai Elhovo határvárosban, a határrendészet regionális koordinációs központjában egyeztettek. A bolgár elnök hangsúlyozta, hogy országának pénzügyi segítségre van szüksége, hogy javíthassa az Európai Unió külső határának számító bolgár-török határ védelmét. Mint mondta, Bulgária egy hatalmas, jól szervezet migránscsempész-hálózattal kénytelen szembenézni. Hozzátette, hogy a Törökország felőli migrációs nyomás megnövekedett, az embercsempészek pedig egyre agresszívabb eszközökhöz nyúlnak. Radev szerint tavaly szándékosan előidézett közlekedési balesetekben és a török határon történt incidensekben négy bolgár rendőr vesztette életét.

Bulgária 2017 óta uniós forrásokból finanszírozott, 234 kilométer hosszú – megfigyelőkamerákkal felszerelt – kerítéssel védi Törökországgal közös határát. A határvédelmi feladatokban támogatást nyújt a bolgár hadsereg és az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.

Ilijana Jotova bolgár alelnök hétfőn a helyi közszolgálati rádiónak adott interjújában közölte, hogy a határsértők esetében aligha lehet menekültekről beszélni a genfi egyezmények értelmében. A tavalyi év első kilenc hónapjában mintegy 12 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a bolgár hatóságok.

Ajánljuk még