Aktuális

Megúszta a börtönt a műtétekért hálapénzt követelő román főorvos

Az EJEB elmarasztalta Litvániát egy LMBTI témájú mesekönyv cenzúrázása miatt

Elítélte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hétfői határozatában Litvániát amiatt, hogy egy LMBTI témájú mesekönyvet cenzúrázott.

A bírói testület úgy ítélte meg, hogy a szerző véleménynyilvánításhoz való joga ezzel sérelmet szenvedett.

A strasbourgi testület sajtóközleménye szerint a mesekönyv 2013-ban jelent meg a litván kulturális minisztérium és a litvániai oktatástudományi egyetem támogatásával, majd nem sokkal később, az egyetemhez érkező panaszok miatt felfüggesztették a terjesztését, azzal az indokkal, hogy „perverzióra buzdít”.

A könyv kilenc-tízéveseknek szóló meséket tartalmazott, amelyek a közlemény szerint „a megbélyegzésről, a zaklatásról, a szétvált családokról, a fogyatékkal élőkről és a migránsokról szóltak”. A könyvben szereplő hat mese közül kettő az azonos nemű személyek közötti kapcsolatokkal foglalkozott. A könyv terjesztését később engedélyezték, azonban az újságírói etikai felügyelőség megállapította: az azonos nemű párokat bemutató két mese nem felel meg a kiskorúak védelméről szóló törvény előírásainak. Ezért a hatóság azt javasolta, hogy a mesekönyvet olyan címkével lássák el, amely felhívja a figyelmet, hogy annak a tartalma káros lehet a 14 éven aluli gyermekek számára.

A felperes, a könyv szerzője 2019-ben az EJEB-hez fordult azt állítva, hogy ezeket az intézkedéseket kizárólag azért hozták, mert a könyv pozitívan ábrázolja az azonos neműek közötti kapcsolatokat.

A strasbourgi testület határozatában elutasította a litván kormány érveit, miszerint a szóban forgó mesék népszerűsítenék az azonos neműek közötti kapcsolatokat, ehelyett azt hangsúlyozta, hogy a mesekönyv „a társadalom minden tagjának tiszteletére és elfogadására” ösztönöz.

A bíróság Litvániát 17 ezer euró (6,7 millió forint) megfizetésére kötelezte, az összeget az azóta balesetben elhunyt szerző anyjának kell kifizetni, aki lánya halála után tovább vitte az ügyet.

Ajánljuk még