Fontos

Látványos videókon az embercsempészek elfogása a magyar határon

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„A brüsszeli korrupció főleg a baloldalt érinti, az Európai Parlamentet ellepték a lobbisták”

Az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrányban jórészt baloldali politikusok érintettek, miközben az EP által bevezetett átláthatósági rendszer nem működik jól Patricia Chagnon szerint. A francia EP-képviselő az M1-nek hangsúlyozta, hogy nem lepődött meg a botrány kirobbanásakor. Arról is beszélt, hogy ellepték a lobbisták az Európai Parlamentet.

 

Másfél hónapja robbant ki az Európai Parlamentet (EP) alapjaiban megrázó korrupciós botrány Brüsszelben. Azóta nem telik el úgy hét, hogy ne derülne ki, a gyanú szerint újabb és újabb képviselők fogadhattak el pénzt abból a másfél millió euróból, amelynek egy részét egy barna bőröndben találtak meg Eva Kaili, az EP azóta már lemondott és előzetes letartóztatásban lévő alelnökének a lakásán. A belga hatóságok szerint Katartól, de főként Marokkótól származott a pénz, cserébe, hogy az ügyeik kedvező elbírálásban részesüljenek Brüsszelben.

Sajtóértesülések szerint egészen Hollywoodig is érhetnek a vesztegetési ügy szálai. Több lap is beszámolt arról, hogy a belga ügyészség gyanúja szerint az Ashton Kutcher és Demi Moore hollywoodi színészek tulajdonában lévő Thorn technológiai vállalat egy leendő európai közbeszerzés megnyerése érdekében több baloldali európai politikust, köztük Eva Kailit is megvesztegette.

Sok lobbista sürög a képviselők körül

„Ez még csak a jéghegy csúcsa”– nyilatkozta az M1-en Patricia Chagnon a botrányban érintett képviselők számáról. A francia európai parlamenti képviselőt nem lepte meg a botrány, elmondása szerint nagyon sok lobbista sürög a képviselők körül, van, akinek saját irodája van az EP-ben, költségvetéssel. Az Identitás és Demokrácia képviselőcsoporthoz tartozó politikus hangsúlyozta, a botrány kapcsán két dolgot kell kiemelni.

„Elsősorban a baloldalra vonatkozik ez. Tehát azok, akik ebben a botrányban érintettek, baloldali politikusok. Másodsorban az a mechanizmus, amelyet az Európai Parlament elfogadott annak érdekében, hogy kontrollálja azt, hogy a tagok mit tesznek, ez láthatóan nem elégséges” – hangsúlyozta Patricia Chagnon.

Kapcsolódó tartalom

Imádja a luxust az Európai Parlament elnöke

Az Európai Parlament elnöke a múlt hét elején átláthatósági szigorítást jelentett be és ostorozta az általa áruló képviselőknek nevezett, korrupcióval gyanúsított uniós politikusokat. Roberta Metsoláról azonban kiderült, csaknem százötven ajándékról feledkezett meg időben beszámolni, köztük aranyozott ruháról, ékszerekről és például egy több százezres luxus pihenésről egy franciaországi pincészet ötcsillagos hoteljében. Metsola azzal érvelt, hogy rá nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a 705 fős ülésterem többi tagjára.

Nyakig benne vannak a korrupciós ügyekben

„Az a mondás jut eszembe, hogy előbb mindenki söprögessen a saját háza táján” – érvelt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra a hétvégén, a közösségi oldalán közzétett videóban azt mondta: Brüsszelből, az Európai Parlementből és annak a baloldali szárnyából egyfolytában támadják Magyarországot, vádaskodnak, és totálisan jogtalanul visszatartják a magyaroknak járó uniós forrásokat. A kormányszóvivő úgy fogalmazott: most kiderült, hogy ugyanezek a szereplők nyakig benne vannak a korrupciós ügyekben.

Kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Kapcsolódó hírek

Van, aki szerint a karma szólt közbe: az EP elnöke is egyre többször magyarázkodik a brüsszeli korrupciós ügyben
Az Európai Parlament elnöke is egyre többször kényszerül magyarázkodásra a brüsszeli korrupciós ügyben. Roberta Metsoláról most az derült ki, hogy elfelejtette bevallani egy luxusszállodában töltött estéjét, amelyet egy elit bortársaság fizetett. Illetve hónapokkal később mégis megtette, amikor már kirobbant a korrupciós botrány. Az EP elnöke szerint azonban így sem sértett szabályt – hangzott el az M1 híradójában.
Külföld
„Rendszerszintű korrupció zajlik Brüsszelben" – a politikusok mellett hollywoodi színészek is érintettek
Nem csak politikusok fizették le Eva Kailit és bűntársait – erről ír a Metropol. Az ügyészség ugyanis vizsgálatot indított két amerikai színész ellen is, akik a gyanú szerint lefizethették Eva Kailit, hogy segítsen nekik megnyerni egy európai közbeszerzési pályázatot. Az ügynek ráadásul komoly nemzetbiztonsági kockázata is van. A két színész cége ugyanis vélhetően egy olyan szoftvert akart eladni Brüsszelnek, amellyel Amerika európaiak adatait lophatta volna el – hangzott el az M1 Híradóban.
Külföld
A Politico szerint most fog csak igazán dőlni a brüsszeli korrupciós dominó
Akár hat magyar baloldali EP-képviselő is benne lehet a brüsszeli korrupciós botrányban – írja az Origo. Az internetes portál mindezt az EP egy tavalyi jelentésére alapozza. A portál szerint ugyanis joggal feltételezhető, hogy azok az EP-képviselők, akik a külügyi bizottság egyik jelentését megszavazták, érintettek a korrupciós botrányban. A legfrissebb hír a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban pedig, hogy meghosszabbították Eva Kaili előzetes letartóztatását – számolt be róla az M1 Híradója.
Külföld

Ajánljuk még