Fontos

Gulyás Gergely: Ha valaki gyermekek sérelmére követ el bűncselekményt, semmilyen kegyelemben nem részesülhet

Újabb titkosított dokumentumok kerültek elő Joe Biden házából

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai elnök wilmingtoni otthonában hat újabb minősített dokumentumot találtak a nyomozók.

Az amerikai igazságügyi minisztérium nyomozói hat újabb titkosított dokumentumra bukkantak Joe Biden elnök wilmingtoni otthonában pénteken – írta a BBC. Biden ügyvédje szombaton közleményben tudatta, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda, azaz az FBI emberei is házkutatást tartottak az elnök delaware-i házában, és újabb, bizalmas minősítésű iratokat találtak, amelyeket átadtak az igazságügyi minisztériumnak.

Az újabb dokumentumok egy része még Joe Biden szenátori idejéből származott, más részük pedig az Obama-adminisztrációban betöltött alelnöki tisztsége idejéből. Joe Biden ügyvédje közölte: a kézzel írt feljegyzéseket és az azokhoz kapcsolódó anyagokat is elvitték.

Kapcsolódó tartalom

Ahogy az a cikkből is kiderül, először tavaly november 2-án, a Penn Biden Centerben, az elnök által alapított agytröszt irodájában találtak államtitkokat tartalmazó dokumentumokat. Az Egyesült Államok félidős választásai előtt azonban az ügyészség nem hozta nyilvánosságra az elnökre nézve terhelő bizonyítékokat. Később, december 20-án, az elnök Delawareben, Wilmingtonban lévő házának garázsában, majd könyvtárában is minősített dokumentumokra bukkantak.

Kapcsolódó tartalom

A politikai vihart kavaró botrány után Joe Biden azt mondta, hogy miután megtalálták a dokumentumokat, csapatával átadták azokat az igazságügyi minisztérium Nemzeti Levéltárának. Az újabb hat minősített irat megtalálása azért is okozhat komoly fejtörést Joe Bidennek, mert hamarosan be kell jelentenie, hogy indul-e a 2024-es elnökválasztáson.

– Joe Biden azzal próbált meg elnöki identitást képezni, hogy ő betartja a szabályokat és az alkotmány szabályai szerint jár el, azonban jelen esetben minimum mulasztás történt – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének vezetője szombaton az M1-en. Mártonffy Balázs szerint egyértelmű, hogy politikai motiváció áll az ügy mögött.

„Mivel ezeket a dokumentumokat novemberben, a félidős választások előtt fedezték fel, de csak később nyújtották be, visszanyal a fagyi nagyon csúnya módon, mert egyértelműen látszik, hogy ők is pártpolitikai módon próbálják az Egyesült Államok kormányzati szerveit használni. És ezt nem szereti az amerikai választópolgár.”

A szakértő arra a kettős mércére hívta fel a figyelmet, miszerint – ahogy fogalmazott – egyértelműen látszik, hogy a demokrata elnök is ugyanazt csinálja, mint amivel elődjét, Donald Trumpot többször megvádolták.

Kapcsolódó tartalom

Az eredeti cikket itt olvashatja.

 

Kiemelt kép: Joe Biden elnök beszédet tart a Fehér Házban 2022. szeptember 30-án.

Fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ajánljuk még