Aktuális

A szerencsétlenségben 14-en sérültek meg: fa dőlt egy hullámvasútra

Megvan, ki lesz a következő új-zélandi miniszterelnök

Chris Hipkins volt minisztert választotta elnökévé vasárnap az új-zélandi Munkáspárt, így ő lesz a kormányfő Jacinda Ardern helyett, aki a héten lemondott – jelentették hírügynökségek.

A 44 éves Hipkins volt az egyetlen jelölt a tisztségre, így megválasztása nem meglepetés. Helyettese Carmel Sepuloni lesz, akinek csendes-óceáni – tongai – őslakosok voltak a felmenői. A kormányfőjelölt helyettesével közös sajtóértekezletén közölte vasárnap, hogy szerdán teszik le a hivatali esküt.

Sepuloni 2008-ban lépett be az országos politikai életbe, parlamenti képviselő lett, először tongai származásúként Új-Zélandon. „Annak, hogy én lettem a miniszterelnök-helyettes, óriási jelentősége van a csendes-óceáni közösség szempontjából. Büszkén képviselem majd a samoaiakat, a tongaiakat, de az európai származású új-zélandiakat is, és az ország minden lakosát, legyen bármilyen származású” – jelentette ki a politikusnő.

Az új kormányfő és helyettese október 14-éig vezeti a kormányt, mert akkor parlamenti választások lesznek.

Hipkinst is 2008-ban választották be először a parlamentbe, majd 2020 novemberében Covid-19-ügyi miniszter lett. Utána, mostanáig a rendőrségért, az oktatásért és a közszolgáltatásokért felelős tárcát vezette.

Jacinda Ardern váratlanul mondott le csütörtökön, öt és fél évi miniszterelnökség után.

A kiemelt képen: Jacinda Ardern, volt új-zélandi kormányfő (Fotó: EPA/ROBERT KITCHIN)

Ajánljuk még