Rendkívüli

Tűzvész pusztított a szépművészeti múzeumban, több ezer műalkotás semmisült meg

Az amerikai rémálom: több tízezer ember maradt munka nélkül az Egyesült Államokban

| Szerző: hirado.hu
Elképesztő ütemben bocsátják el dolgozóikat a különböző ágazatok nagyvállalatai az Egyesült Államokban. A létszámcsökkentési hullám alapján jól kivehető, hogy az orosz-ukrán háború és annak hatásai a világ legnagyobb gazdaságának is komoly gondokat okoznak.

Legutóbb a Microsoft közölte szerdán, hogy 10 ezer munkavállaló elbocsátását tervezi, mivel a vállalat részvényeinek árfolyama több mint 20 százalékot esett egy év alatt – számolt be a Fox News.

Még nagyobb létszámleépítési kör lépett életbe a héten az Amazonnál is, miután Andy Jassy vezérigazgató bejelentette, hogy nagyjából 18 ezer dolgozót bocsátanak el, főként a kiskereskedelmi és a HR-részlegről.

Az Amazon a múltban is átvészelte a bizonytalan és nehéz gazdasági helyzetet, és ezután is így lesz” – írta Jassy január 4-ei blogbejegyzésében. Hangsúlyozta, a változások segítenek majd abban, hogy erősebb költségszerkezettel folytassák hosszú távon.

Kapcsolódó tartalom

A nagyarányú leépítések trendje több hónapos múltra tekint vissza a tech szektorban. A Facebook anyavállalata, a Meta még novemberben közölte, hogy több mint 11 ezer alkalmazottat bocsát el, és 2023 első negyedévére létszámstopot hirdet.

Felelősséget akarok vállalni ezekért a döntésekért és azért, ahogyan idáig jutottunk

– mondta a bejelentést követően Mark Zuckerberg vezérigazgató. „Tudom, hogy ez mindenki számára nehéz, és különösen sajnálom azokat, akiket ez érint” – tette hozzá.

A Google anyavállalata, az Alphabet is leépítésekbe kezdett. A vezetőség 15 százalékkal csökkentette az alkalmazottak számát a vállalat egészségtudományi részlegénél, a Verily-nél, ami több mint 200 munkahelyet jelent. A Wall Street Journal jelentése szerint Stephen Gillett vezérigazgató a múlt héten az alkalmazottaknak küldött vállalati e-mailjében közölte, hogy a létszámcsökkentés a Verily Value Suite orvosi szoftveren és más, a fejlesztés korai szakaszában lévő termékeken végzett munka leállítását eredményezi.

Kapcsolódó tartalom

Mindeközben a Salesforce január elején bejelentette, hogy a vállalat a működési költségek csökkentésére és az árrés javítására irányuló terve részeként elbocsátja alkalmazottainak 10 százalékát, vagyis a cég több mint 7000 dolgozójától köszönnek el.

A kriptopénzek világában a Coinbase a múlt héten jelentette be, hogy a munkaerő 20 százalékát kívánja leépíteni, ami körülbelül 950 alkalmazottat érint. Ezen a héten pedig a vállalat bejelentette, hogy leállítja az összes tevékenységét Japánban.

A Twitter háza táján sem minden fenékig tejfel. Mióta Elon Musk átvette a vezérigazgatói posztot a cég dolgozóinak száma nagyjából a felére redukálódott. Az Insider szerdán arról számolt be, hogy a közösségi médiavállalat a közeljövőben további 50 alkalmazottat bocsáthat el.

A nagybankok sem maradtak immunisak a gazdasági nehézségekre.

A Goldman Sachs közölte, hogy 3200 alkalmazottnak int búcsút – ennyivel a 2008-as pénzügyi válság óta nem csökkent a pénzügyi intézet munkaerőbázisa. A múlt hónapban a Morgan Stanley 2 százalékos létszámcsökkentésről tett bejelentést, míg a Bank of America részleges munkaerő-felvételi tilalmat rendelt el.

A médiaszektorban a Washington Post kiadója a múlt hónapban közölte a dolgozókkal, hogy létszámcsökkentésre kerül sor, ami a New York Times szerint 2023 elején várható. A CNN és a BuzzFeed szintén decemberben jelentett be elbocsátásokat, a múlt héten pedig arról érkeztek hírek, hogy az NBC News és az MSNBC is leépítéseket hajt végre.

Az elbocsátások ellenére a Fehér Ház csütörtökön a Twitteren azt írta: a gazdaságot illetően van ok az „optimizmusra”. A bejegyzéshez egy kép is tartozott a gazdasági teendők listájáról, amelyen többek között a „jó munkahelyek létrehozása” és az „Erős munkaerőpiac fenntartása” szerepelt. Kipipálva…

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még