Aktuális

Újabb titkosított dokumentumok kerültek elő Joe Biden házából

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több országban is tüntetések voltak, miután nem született megállapodás a Leopard tankok átadásáról

| Szerző: hirado.hu
Több országban is tüntetések voltak tegnap, miután az Ukrajnát fegyverrel támogató országok védelmi miniszterei nem tudtak megállapodni a német Leopard 2-es tankok átadásáról. Voltak, akik szégyennek nevezték, hogy Németország nem adta meg az engedélyt a harckocsik átadására. Az Egyesült Államok elégedett a ramsteini találkozóval, Joe Biden amerikai elnök azt mondta: Ukrajna minden segítséget megkap, amire szüksége van.

„Leopárdok, Leopárdok” – ezt skandálták a tüntetők Vilniuszban, Németország litvániai nagykövetsége előtt péntek este. A demonstrálók azt szerették volna elérni, hogy Berlin végre engedélyezze a német gyártmányú Leopárd kettes tankok újraexportját. A világ egyik legerősebbnek tartott harckocsijából ugyanis Lengyelország, Finnország, Spanyolország és Portugália is küldene Ukrajnába.

A háború csaknem egy éve tart, és Németország állandó csalódást okoz. Tehát ide kellett jönnünk a nagykövetség elé, hogy elmondjuk, amit gondolunk” – mondta az egyik tüntető.

A demonstrálók azt mondták: csalódottak, hogy pénteken nem született döntés a tankokról.

Ez a mi régiónk, és törődnünk kell vele. Nem háríthatunk mindent Amerikára, és nem mondhatjuk azt, hogy csak nekik kell ellátniuk tankokkal Ukrajnát” – mondta egy litván nő.

Több tucatnyian gyűltek össze a berlini kancellária épülete előtt is. A Németországba menekült ukránokból és támogatóikból álló demonstrálók szerint szégyen, hogy Olaf Scholz kancellár nem tudott megállapodni a tankok átadásáról.

Igen, eljöttem tüntetni, mert csalódott vagyok amiatt, hogy Ukrajna még mindig nem kapta meg a háború befejezéséhez szükséges fegyvereket. Azt hiszem, hogy több tankra van szükségük. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha is fegyverekért fogok tüntetni, de Ukrajnának meg kell tudnia védeni magát” – mondta egy német nő.

Pénteken Németországban, a Ramstein amerikai támaszponton ötven ország, köztük NATO-tagállamok és partnerországok védelmi miniszterei tanácskoztak az Ukrajnának nyújtandó segítségről. A találkozón a NATO főtitkára, valamint a kijevi védelmi tárca vezetője is részt vett. Az Ukrajnát fegyverrel támogató országok védelmi miniszterei azonban a várakozásokkal ellentétben nem tudtak megállapodni a német Leopard2-es tankok átadásáról.

Az ukrán elnök szerint országának továbbra is küzdenie kell a modern nehézfegyverekért, miután a nyugati partnerei nem tudtak megegyezni a német harckocsik átadásáról.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök: „A ramsteini találkozó megerősíti az ellenálló képességünket. Partnereink rögzítik, hogy addig támogatják Ukrajnát, amíg szükséges a győzelmünk eléréséhez. Igen, továbbra is harcolnunk kell a modern harckocsi utánpótlásáért. Nyilvánvaló, hogy döntést kell erről hozni” – mondta.

A NATO Katonai Bizottságának elnöke szerint Németországnak joga van eldönteni, hogy átadja-e a harckocsikat Ukrajnának.

Hogy a Németországra nehezedő nyomás erősödik-e vagy sem, ez egy politikai vita, ezen én nem veszek részt. Nem fogom megmondani, hogy Németországnak, mint egy szuverén államnak mit kellene tenni. Ez Németország szuverén döntése” – fogalmazott Rob Bauer admirális.

A NATO tagállamok ismét bizonyították, hogy eltökélten kiállnak Ukrajna mellett – ezt mondta a pénteki találkozó utáni sajtótájékoztatón Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Joe Biden amerikai elnök pedig egy pénteki eseményen – a tankokkal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva – úgy fogalmazott: Ukrajna minden segítséget megkap, amire szüksége van.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még