Aktuális

Hójelentés: Térképen mutatjuk, hol hány centi hullott

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tízezrek tüntettek Spanyolországban Pedro Sánchez baloldali kormánya ellen

Tízezrek tüntettek Madridban szombaton Pedro Sánchez baloldali kormánya ellen, az alkotmány aláásásával vádolva a kabinetet, és bírálva egyebek mellett annak katalán politikáját.

A jobboldali szervezetek által a városháza előtti Cibeles térre összehívott megmozduláson, amelyet támogatott a fő ellenzéki párt, a jobboldali Néppárt (PP), valamint a radikális jobboldali Vox is, a résztvevők vörös-sárga nemzeti zászlók alatt vonultak fel, egyeseknél „áruló” felirattal ellátott Sánchez-portrék voltak. A szövetségi kormány küldöttsége szerint mintegy harmincezren, a szervezők szerint 700 ezren vettek részt a tüntetésen.

Kapcsolódó tartalom

A jobboldalt megbotránkoztatta a kormány döntése, amellyel eltörölte a lázadás bűncselekményét és kevésbé súlyos büntetéssel járó bűncselekménnyel váltotta fel. Lázadás bűnében talált vétkesnek a bíróság kilenc katalán függetlenségpárti vezetőt, akiket kilenctől tizenhárom évig terjedő börtönre ítéltek a Katalónia 2017. évi elszakadási kísérletében játszott szerepük miatt. A konzervatívok bírálják a szexuális bűncselekményekre vonatkozó törvényt is, amely súlyosbítja a nemi erőszak miatt kiszabható büntetést és könnyíti az egyéb szexuális bűncselekményekre kiróható enyhébb büntetéseket.

A tüntetés elején Santiago Abascal, a Vox vezetője újságírók előtt bírálta „a történelem legrosszabb kormányát”, amely „megosztotta a spanyolokat, szabadlábra helyezte az erőszaktevőket és az államcsínyek végrehajtóit”.

„Állandó tömeges mozgósításra van szükségünk, hogy az autokrata Pedro Sánchezt elkergessük a hatalomból”

– mondta Abascal.

A katalán regionális kormányzat – élén Carles Puigdemonttal – 2017-ben megkísérelte elszakítani Katalóniát Spanyolországtól, az igazságszolgáltatás által betiltott népszavazást kiírva az önrendelkezésről, majd a katalán parlament egyoldalúan kikiáltotta a függetlenséget. Az elszakadási kísérlet az évtizedek óta legsúlyosabb politikai válságot idézte elő Spanyolországban. A szakadár vezetőket őrizetbe vették, vagy külföldre menekültek.

Alberto Núnez Feijóo, a Néppárt vezetője, aki áprilisi megválasztása óta igyekezett középre kormányozni a PP-t, nem vett részt a tüntetésen, de biztatta a párt tagjait a részvételre.

A legtöbb közvéleménykutatás szerint a PP esélyes a győzelemre az év végén esedékes általános választásokon, de a kormányzáshoz szüksége lesz a Vox támogatására.

Májusban helyi és regionális választásokat tartanak Spanyolországban.

Kiemelt kép: MTI/EPA/EFE/Ballesteros

Ajánljuk még