Fontos

Vizes vb: tizenegy gólos győzelemmel rajtolt a női vízilabda-válogatott

„Rendszerszintű korrupció zajlik Brüsszelben" – a politikusok mellett hollywoodi színészek is érintettek

Nem csak politikusok fizették le Eva Kailit és bűntársait – erről ír a Metropol. Az ügyészség ugyanis vizsgálatot indított két amerikai színész ellen is, akik a gyanú szerint lefizethették Eva Kailit, hogy segítsen nekik megnyerni egy európai közbeszerzési pályázatot. Az ügynek ráadásul komoly nemzetbiztonsági kockázata is van. A két színész cége ugyanis vélhetően egy olyan szoftvert akart eladni Brüsszelnek, amellyel Amerika európaiak adatait lophatta volna el – hangzott el az M1 Híradóban.

 

Újabb egy hónapig előzetes letartóztatásban marad Eva Kaili, az Európia Parlament korábbi alelnöke. A szocialista politikust tavaly december elején tartoztatták le és bűnszervezetben elkövetett pénzmosással vádolják.

A nyomozás adatai szerint a görög EP-képviselő – tettestársaival – évek óta külföldi államoktól fogadott el kenőpénzeket, a százezres eurókötegeket pedig a tisztára mosás előtt bőröndökben tárolta brüsszeli lakásán, amit a mentelmi joga miatt – indok nélkül – nem kutathattak át.

Nem csak politikusok fizették le Eva Kailit és bűntársait – írja a Metropol a brüsszeli korrupció legújabb fordulatáról. A napilap internetes oldalán megjelent írásban az áll: hivatalos forrásokra hivatkozva több lap is arról számolt be, hogy a továbbra is előzetes letartóztatásban lévő szocialista EP-képviselő nemcsak Marokkótól és Katartól, hanem multinacionális vállalatoktól is elfogadott kenőpénzt politikai befolyásolásért és ügyintézésért cserébe.

Kapcsolódó tartalom

A Metropol felhívta a figyelmet arra, hogy a brüsszeli ügyészség a napokban vizsgálatot indított az Ashton Kutcher és Demi Moore hollywoodi színészek tulajdonában lévő Thorn technológiai vállalat brüsszeli tevékenységével kapcsolatban. A gyanú szerint ugyanis a cég egy leendő európai közbeszerzés megnyerése érdekében a törvénytelen eszközöktől sem riadt vissza, és több baloldali európai politikust, köztük Eva Kailit is megvesztegette – írja a szerző.

Az Európai Bizottság ugyanis – egy tavaly májusi jogszabálytervezet alapján – el szeretné érni azt, hogy egy uniós intézményhez fussanak be a szexuális gyermekbántalmazás szempontjából gyanúsnak vélt magánbeszélgetések. Ehhez figyeltetnék az összes e-mailt, valamint valamennyi beszélgetést a chat- és üzenetküldő szolgáltatóknál. A Metropol úgy tudja, hogy az Ashton Kutcher-féle Thorn nevű cég rendelkezik egy erre alkalmas szoftverrel, és azt évek óta igyekszik eladni Brüsszelnek.

A legfrissebb információk szerint a belga nyomozók most vizsgálják az Eva Kaili általa irányított baloldali politikusokból álló bűnszervezet, illetve az amerikai sztár cége közti pénzmozgásokat

– áll a cikkben. A szerző szerint az már kiderült, hogy Eva Kaili több alkalommal is személyesen tárgyalt Ashton Kutcherrel az Európai Parlament épületében. Sőt, tavaly novemberben elintézett neki egy meghallgatást – az EP vezető tisztségviselőinek részvételével. Személyesen intézkedett arról is, hogy az Európai Parlament élőben közvetítse weboldalán a programot.

A vizsgálat nagy valószínűséggel több brüsszeli politikusra is kiterjed majd, és a belga nyomozók vizsgálni fogják, hogy kiknek állhatott még érdekében, hogy az amerikaiaknak játsszák ki az európai polgárok privát levelezését, s hogy még kiket vesztegethettek meg az ügyben – olvasható a Metropol cikkében.

Kapcsolódó tartalom

Hálózatszerű, rendszerszintű korrupció zajlik Brüsszelben – erről Halkó Petra, a Századvég vezető elemzője beszélt a Kossuth Rádióban.

„A helyzet azért is nagyon komoly, mert az Európiai Parlament az egyetlen olyan intézménye az Európai Uniónak, ahova az európai uniós polgárok közvetlenül választják meg a képviselőket annak érdekében, hogy képviseljék az európai uniós polgároknak az érdekeit. De most azzal szembesültek a korrupciós botrány kirobbanásával az uniós polgárok, hogy nemhogy az érdekeiket nem képviselik ezek a képviselők, hanem pénzért árusítják azokat” – mondta Halkó Petra, a Századvég vezető elemzője.

Hozzátette: nyilvánvaló, hogy az Európai Uniónak vannak külkapcsolatai, politikai, gazdasági, kulturális téren, de mindez nem jelenti azt, hogy azok felülírhatják az uniós polgárok érdekeit.

Kiemelt kép: Eva Kaili (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

Ajánljuk még