Legfrissebb

Rengett a föld Győr-Moson-Sopron vármegyében

Peruban bezárták Machu Picchu romvárost, Limában feszült a helyzet

Bezárta szombaton Machu Picchu inka romvárost a perui kulturális minisztérium, a fővárosban, Limában továbbra is feszült volt a helyzet.

Szombaton egy tüntető belehalt sérüléseibe a rendőrök és a tüntetők között a dél-perui Ilavében pénteken kitört összetűzés után.

„Az inka ösvények hálózata és a Machu Picchu-i citadella bezárását a társadalmi helyzet miatt és a látogatók biztonsága érdekében rendeltük el”

– tudatta szombati közleményében a kulturális minisztérium.

Kapcsolódó tartalom

A vasúti közlekedés – az egyetlen mód a turisztikai látványosság eléréséhez a gyalogláson kívül – több napja szünetel, a pályát ugyanis tüntetők megrongálták, az üzemeltető szerint felszedték a síneket. A romváros lábánál, Aguas Calientesben legalább négyszáz turista rekedt, közöttük háromszáz külföldi. Decemberben a Machu Picchuban rekedt turistákat különvonattal menekítették ki, a rendvédelmi erők és vasutasok közreműködésével. A gazdaság szempontjából létfontosságú idegenforgalom a perui GDP 3-4 százalékát teszi ki.

Kétszáz embert előállítottak

A zavargások Pedro Castillo elnök december 7-i lemondatása és őrizetbe vétele után robbantak ki, aki államcsínykísérletet hajtott végre, megpróbálva feloszlatni az őt alkotmányos vádeljárással elmozdító parlamentet.

Limában, ahová megérkeztek az andoki szegény régióból jött tüntetők, szombaton továbbra is feszült volt a helyzet. A rendvédelmi erők páncélozott járművel törték be a limai San Marcos egyetem kapuját, hogy kiűzzék onnan a napok óta az épületben éjszakázó, vidékről érkezett tüntetőket. Mintegy kétszáz embert előállított a rendőrség.

Kiemelt kép: EPA/Hugo Curotto

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még