Aktuális

Lelőtték az Aldi pénztárosát, a vásárlók csapdába estek, miután az eladók lezárták a kijáratot

Szárnyal a Netflix – fontos változást jelentett be a vállalat

| Szerző: hirado.hu
Magasan túlszárnyalta a Wall Street várakozásait a Netflix előfizetői bázisának bővülése a tavalyi negyedik negyedévben. Az új ügyfelek a bevételkiesés negatív hatásait ellensúlyozva nagyban hozzájárultak a streamingszolgáltató részvényeinek értéknövekedéséhez. Az előrejelzéseket meghaladó eredmények ellenére azonban fontos pozícióban történt őrségváltás a cégnél.

A Netflix pénteken közölte, hogy 7,66 millióval nőtt előfizetőinek a száma 2022 negyedik negyedévében, 4,57 millióval többel, mint amire a Wall Streeten számítottak. A vállalat azt is bejelentette, hogy Reed Hastings társ-vezérigazgató lemond pozíciójáról, és átkerül az ügyvezető igazgatói posztra. Helyére az operatív igazgató, Greg Peters lépett elő a már befutott Ted Sarandos mellé – számolt be a CNBC.

Ez volt az első negyedéves jelentés, amikor a Netflix új, reklámokkal támogatott szolgáltatása bekerült az eredményébe. A vállalat novemberben indította el az olcsóbb, hirdetésekkel tűzdelt előfizetéses verziót, azt azonban nem hozta nyilvánosságra, hogy az új ügyfelek mekkora hányada származik azoktól, akik a kevésbé költséges szolgáltatást választották.

Eredménybeszámolója során a Netflix közölte, hogy az új reklámos verzió tagjainál hasonló elkötelezettséget tapasztalt, mint a prémiumfogyasztóknál. Emellett a vállalat megjegyezte, hogy nem tapasztalt jelentős számú átvándorlási szándékot a csomagok között. Tehát azok, akik előfizetnek a prémiumra, ritkán ugranak át az olcsóbb, hirdetéses modellre.

Kapcsolódó tartalom

Az elmúlt negyedévben a streamingóriás rendkívül optimistán nyilatkozott az új reklámüzletágával kapcsolatban. A jövőben a Netflix nem ad többé előfizetői előrejelzést, bár az eredményjelentésekben továbbra is közölni fogja ezeket a számokat. Az indoklás szerint a vállalat a taglétszám-növekedés helyett egyre inkább a bevételre összpontosít elsődleges mérőszámként.

A vállalat előrejelzése szerint a bevételek 2023 első negyedévében 4 százalékkal emelkednek majd. A Netflix szerint ezt a növekedést a több előfizető és az egy előfizetésre jutó magasabb bevétel fogja elősegíteni.

Emellett az első negyedévben a Netflix bevezeti a fizetős fiókmegosztási programját is, amelynek célja, hogy a vállalat pénzt keressen azokon a felhasználókon, akik korábban jelszómegosztással kerülték meg a szabályzatot.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Netflix)

Ajánljuk még