Aktuális

Novák Katalin lemondott

„Az ukrán nép és a Kreml is minket figyel” – megkezdődött a német–amerikai harckocsicsúcs Ramsteinben

| Szerző: hirado.hu
A nyugat-németországi Ramsteinben, az Egyesült Államok legnagyobb európai katonai bázisán találkoztak péntek délben a washingtoni, a berlini és a kijevi kormány védelmi miniszterei, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, hogy dűlőre jussanak az Ukrajnába szállítandó harckocsik kérdésében.

Döntő jelentőségű szakasz kezdődött Oroszország Ukrajna elleni háborújában, ezért még nagyobb erővel kell segíteni az ukránok önvédelmi küzdelmét – jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken Ramsteinben.

Az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group, UDCG) hetedik tanácskozását megnyitó beszédében Austin kiemelte: a háború döntő pillanathoz érkezett, Moszkva ugyanis átcsoportosításokat hajt végre, katonákat toboroz, és igyekszik újra feltölteni készleteit.

Az amerikai védelmi miniszter szerint ezért az Ukrajnát támogató országoknak „még mélyebbre kell ásniuk” fegyverarzenáljukban.

Lloyd Austin megerősítette, hogy Washington további 2,5 milliárd dollár értékben támogatja katonai felszereléssel Ukrajnát, mások mellett 59 Bradley és 90 Stryker páncélozott gyalogsági harcjárművel és 350 terepjáróval. A német kormány egyelőre nem reagált a bejelentésre.

A nemzetközi nyomás ellenére Németország továbbra is bizonytalan a harckocsiszállítások kérdésében. A Leopardokat gyártó Rheinmetall cég legkorábban ősszel szállíthat ilyen típusú harckocsikat Ukrajnának, sok időbe telik ugyanis a páncélosok átalakítása, mondta el nemrég a vállalat vezérigazgatója.

Ezen a héten a lengyel és a finn miniszterelnök is egyértelműen kijelentette, hogy készek Leopard harckocsikat küldeni Kijevnek, ehhez azonban a német gyártó engedélyére is szükség van. A németek habozását megelégelve csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő már úgy nyilatkozott, Berlin hozzájárulása nélkül is küldenék a harci eszközöket. „Az engedély másodlagos kérdés. Vagy nagyon hamar megkapjuk azt, vagy azt tesszük, amit jónak látunk” – fogalmazott Morawiecki.

Kapcsolódó tartalom

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az elmúlt napokban többször is élesen bírálta Németországot azért, amiért hezitál a megígért fegyverszállítások jóváhagyásával. Zelenszkij szerint vannak olyan helyzetek, amikor nem szabad habozni és polemizálni. A davosi Világgazdasági Fórum résztvevőivel tartott videóbeszélgetés során azt is kifejtette, „nem helyes stratégia, ha valaki azt mondja, hogy csak akkor adok tankokat, ha valaki más is ad”.

Zelenszkij ezzel Olaf Scholz kancellár korábbi kijelentésére utalt, aki azt mondta: akkor enged zöld utat a német gyártmányú Leopard 2 harckocsik számára, ha az Egyesült Államok Abrams típusú harckocsikat szállít Kijevnek.

A német sajtó egy részének érezhetően nem tetszik az a hangnem, amelyet az ukránok már többször megütöttek Berlinnel szemben. A Die Welt emlékeztet Andrij Melnyik korábbi berlini ukrán nagykövet kirohanásaira. A lap szerint Melnyik „gyakran követelt igen hangosan és nem túl diplomatikus módon nagyobb elkötelezettséget a német kormánytól, amikor a fegyverek szállításáról volt szó”. Kiemelik, hogy a nagykövet távozása után utódja, Olekszij Makejev sokkal visszafogottabb hangnemet ütött meg vendéglátóival szemben.

Kapcsolódó tartalom

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön minden korábbinál támadóbb hangnemű nyilatkozatot adott ki. „Felszólítjuk ezeket az országokat [elsősorban Németországot – a szerk.], hogy csatlakozzanak az Ukrajnát támogató nemzetközi koalícióhoz, és tegyenek végre gyakorlati lépéseket a harckocsik felajánlása terén” – áll a miniszterek által jegyzett levélben.

A Die Welt magas rangú ukrán tisztviselőket is idéz, akik úgy nyilatkoztak, egyre kevésbé bíznak Németország ígéreteiben. Azzal kapcsolatban, hogy a németek csak az amerikai felajánlást követően hajlandók modern harci járműveket küldeni Kijevnek, kijelentették: „Ez megint csak egy közvetett ígéret, amit nem igazán vehetünk komolyan”. Hozzátették: „Még ha az USA le is szállítja az Abrams harckocsikat, újabb kifogások merülhetnek fel német részről”.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) arról ír, hogy ingatag lábakon állnak az Abrams tankok „visszatartására” vonatkozó amerikai érvek. A mértékadó német lap által megkérdezett szakértők szerint az Abrams harckocsik karbantartása nem bonyolultabb a Leopardénál, viszont sokkal egyszerűbb, mint a régi típusú szovjet harckocsiké, amelyekkel az ukránok eddig harcoltak.

A FAZ szerint az is fontos körülmény, hogy az Abrams tankokat gázturbina hajtja, aminek nagy előnye, hogy szinte bármilyen üzemanyaggal – benzinnel, gázolajjal vagy paraffinnal – működhetnek; igaz, a fogyasztása óriási.

A lap idézi Ben Hodgest, az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők volt parancsnokát, aki szerint az amerikai politikusok csak „kifogásokat keresnek”, amikor üzemeltetési és karbantartási problémákra hivatkoznak. Az ukrán fegyveres erők ugyanis bebizonyították, hogy háborús körülmények között is képesek a különféle fegyverrendszerek üzemeltetésére.

Kapcsolódó tartalom

Hodges szerint az Abrams tankok megismerése és szakszerű működtetése a szokásos kiképzési idő harmadát venné csupán igénybe.

A Tagesschau azt hangsúlyozta, hogy ugyan nagyvonalú a csütörtökön bejelentett amerikai fegyvercsomag, de abban érdekes módon nem szerepelnek az Abrams harckocsik.

Pénteken kiderül, hogy Berlin hogyan határoz az ügyben. Elképzelhető, hogy engednek majd a nyomásnak és minden követelésnek igyekeznek eleget tenni. Egy másik forgatókönyv szerint ők maguk csak a jóval korszerűtlenebb, raktárban heverő Leopard 1-es készletüket bocsátják az ukránok rendelkezésére, viszont megadják az engedélyt más országoknak, hogy szállítsanak Leopard 2-eseket. Akárhogy is, Kijevben biztosan boldogabbak lesznek a nap végére.

Kiemelt képen: Thórdís Kolbrún Gylfadóttir izlandi, Lloyd Ausitn amerikai védelmi miniszter, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (b-j) az Ukrajnának az Oroszországgal szembeni harchoz nyújtott további katonai támogatás tárgyalásán az amerikai légierő Ramstein támaszpontján, a németországi Kaiserslautern közelében, 2023. január 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Ajánljuk még