Fontos

Európa vége – Egymilliárd migránssal tervez Brüsszel szövetségese

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: Jó döntés volt Magyarország ecuadori nagykövetségének újranyitása

Jó döntés volt Magyarország ecuadori nagykövetségének újranyitása 2015-ben, amit az is mutat, hogy tavaly 74 százalékkal bővült a kereskedelmi forgalom a két ország között – jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Quitóban.

A tárcavezető a Luis Vayas Valdivieso ecuadori külügyminiszter-helyettessel közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a világ komoly nehézségekkel néz ma szembe, és ezeket a válságokat a legszélesebb körű partnerségekkel rendelkező országok tudják legsikeresebben kezelni.

Ezzel kapcsolatban a magyar-ecuadori kapcsolatokat méltatta, és

helyes döntésnek nevezte a quitói nagykövetség nyolc évvel ezelőtti újranyitását.

„Büszkék vagyunk arra, hogy több mint 170 ecuadori diák tanul Magyarországon. Büszkék vagyunk arra, hogy magyar cégek az élelmiszeripar, az élelmiszerbiztonság, a vízgazdálkodás területén is aktívak Ecuadorban” – szögezte le. „És büszkék vagyunk arra is, hogy a tavalyi esztendőben 74 százalékkal tudtuk növelni a kereskedelmi forgalmunkat” – tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a nap folyamán kétoldalú védelmi és szénhidrogénipari együttműködési megállapodást írtak alá. „Megállapodtunk, hogy összekötjük válságkezelési- és megelőzési kapacitásainkat annak érdekében, hogy meg tudjuk akadályozni a világ különböző pontjain újabb fegyveres konfliktusok kirobbanását” – emelte ki.

Majd rámutatott, hogy a biztonsági körülmények romlása a migrációs hullámok első számú kiváltó okai között szerepelt mindig is. A miniszter végül a szénhidrogénipari együttműködési megállapodást ismertetve közölte, hogy magyar technológiát alkalmazhat majd Ecuador a kőolajkitermelés hatékonyságának javítása érdekében.

Valamint arról is beszámolt, hogy amennyiben esetleg leáll az ukrajnai kőolajtranzit, akkor vészhelyzeti megoldási lehetőségként a kormány figyelembe veszi azt is, hogy Ecuador a latin-amerikai térség egyik legjelentősebb kőolajtermelő országa.

Luis Vayas Valdivieso köszönetet mondott Magyarországnak és személyesen Szijjártó Péternek is

azért, hogy hazánk volt a legnagyobb pártolója Ecuador schengeni vízummentességének az Európai Unióban. Háláját fejezte ki amiatt is, hogy az ukrajnai háború kitörésekor a magyar kormány segített az ecuadori állampolgárok kimenekítésében.

Leszögezte, hogy Ecuador Közép- és Kelet-Európa egyik kapujaként tekint Magyarországra az áruexport szempontjából, s tovább kívánja fejleszteni a kétoldalú együttműködést.

Továbbá tudatta, hogy gyümölcsöző megbeszélést folytattak regionális és globális kérdésekről, ennek kapcsán pedig emlékeztetett rá, hogy országa volt az első Latin-Amerikában, amely elítélte az ukrajnai orosz inváziót.

Ajánljuk még