Aktuális

Novák Katalin lemondott

Putyin: Ugyanannyi légvédelmi rakétát állítunk elő, mint a világ összes többi országa együttvéve

Egyelőre vizsgálják az ukrán hatóságok, mi okozhatta a szerdai Kijev melletti helikopter-balesetet. A tragédiában tizennégyen vesztették életüket, köztük a belügyminiszter és egy gyerek is. Az ukrán elnök a háború következményének nevezte a tragédiát a davosi Világgazdasági Fórumon elmondott beszédében, amelyben további katonai segítséget kért országának. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Szentpéterváron elkerülhetetlennek nevezte az orosz katonai győzelmet. Állította, az orosz haditermelést nem vetették vissza a nyugati szankciók – számolt be az M1 Híradó.

Gyertyákat gyújtottak és kis játékokat vittek az emberek a Brovariban lévő óvodához, hogy így emlékezzenek meg a helikopter-baleset áldozataira.

Szerdán a kora reggeli órákban csapódott a jármű az óvoda mögötti többemeletes házba. Hatalmas tűzben 14-en vesztették életüket, köztük a helikopteren utazó ukrán belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár. A balesetben egy gyerek is meghalt. A tragédia körülményeit még vizsgálják. Ukrán források szerint valószínűleg azért ütközött a háznak a helikopter, mert biztonsági okokból rendkívül alacsonyan repült és a sötétben valamint a ködben semmit sem látott a pilóta.

Az ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórum résztvevői előtt videóbejelentkezésében azt mondta, a háború következménye, hogy lezuhant a helikopter. Volodimir Zelenszkij emellett hangsúlyozta: Ukrajna szilárdan tartja magát az ország keleti részén zajló állandó harcok ellenére, de fegyverekre, elsősorban légvédelmi felszerelésekre és tankokra lenne szüksége az országnak.

„Még az újabb orosz támadások előtt meg kellene érkezniük Ukrajnába a nyugati tankoknak. A biztonságot és a békét kell megteremtenünk Ukrajnában”

– fogalmazott az ukrán elnök.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Davosban úgy fogalmazott, jelentősen növelni kell az Ukrajnának szánt hadifelszerelést.

„Ez egy sarkalatos pillanata lehet a háborúnak. Meg kell értenünk, hogy ez a háború valószínűleg a tárgyalóasztalnál fog véget érni. De azt is tudnunk kell, hogy ezeknek a tárgyalásoknak az kimenetele teljes mértékben attól függ majd, hogy a felek a csatatéren milyen eredményeket érnek el. Ezért ha azt akarjuk, hogy Ukrajna független, szuverén nemzetként a béketárgyalásokon érvényesíteni tudja érdekeit, akkor most Ukrajnát támogatni kell” – fogalmazott a NATO főtitkára.

Ennek mértékéről pénteken döntenek a nyugati országok a németországi Ramstein légi támaszponton.

Nagy-Britannia bejelentette, hogy harckocsikat fog szállítani Ukrajnának. Lengyelország és Finnország pedig német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat készül küldeni, de ezt a német kormánynak még jóvá kell hagynia.

A harcjárműveket ugyanis eredetileg a lengyel hadseregnek szállították, és minden egyéb felhasználáshoz szükséges Berlin engedélye.

Kapcsolódó tartalom

Közben az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette: a Dnyeper folyó jobb partján a déli speciális katonai hadműveletek területén ukrán megfigyelőállomásokat, fegyverraktárat és olyan hadfelszerelést sikerült megsemmisíteniük, amiket Ukrajna külföldről kapott.

„Felszabadítottuk Sil települést a Donyecki Népköztársaságban. Kilencven ukrán katonát öltünk meg és autókat, páncélozott harci járműveket önjáró tarackokat, rakétavetőket lőttünk ki. Kramatorszk közelében lőszerraktárat semmisítettünk meg” – mondta az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Szentpéterváron elkerülhetetlennek nevezte az orosz katonai győzelmet. Állította, az orosz haditermelést nem vetették vissza a nyugati szankciók.

„Évente háromszor annyi légvédelmi rakétát állítunk elő, mint az Egyesült Államok. Ugyanannyit gyártunk, mint a világ összes többi országa együttvéve”

– jelentette ki az orosz elnök. Ugyanakkor – bár beszédétől sokan ezt várták – egyelőre nem jelentett be újabb mozgósítást.

Ajánljuk még