Aktuális

Hallgassa vissza Orbán Viktor miniszterelnök interjúját

Oroszországnak kémkedett a svéd hírszerzés egy alkalmazottja és testvére

Egy svéd bíróság csütörtökön Oroszország javára folytatott kémkedésben bűnösnek találta a biztonsági szolgálatok és a fegyveres erők egy volt alkalmazottját és testvérét.

A kiadott tájékoztatás szerint az iráni születésű, de svéd állampolgárságú testvérek „együttes és összehangolt módon, engedély nélkül, Oroszország és a GRU (orosz katonai hírszerzés) szolgálatában olyan információkat szereztek, továbbítottak és adtak át, amelyeknek egy külföldi hatalom számára történő felfedése befolyásolhatja Svédország biztonságát”.

A stockholmi kerületi bíróság a két testvért súlyos mértékű kémkedésért, az idősebb testvért emellett minősített információk jogosulatlan kezeléséért ítélte el – derült ki.

Az idősebb testvér, a 42 éves Peyman Kia 2011 és 2021 között gyűjtött bizalmas információkat, amelyeket öccse ezt követően továbbított a GRU-nak. Ebben az időszakban a vádlott többek között a svéd biztonsági és hírszerző szolgálat (SAPO), valamint a katonai hírszerzés (MUST) kötelékében szolgált. Testvérét, a 35 éves Payam Kiát azzal vádolták, hogy segített neki a titkos információk továbbításában.

A bírósági közlemény szerint az idősebb testvért életfogytiglani (Svédországban minimum 20-25 évet jelentő) börtönbüntetésre, a fiatalabb testvért pedig kilenc év 10 hónapra ítélték.

A két férfi, akit 2021 végén tartóztattak le, tagadta a vádakat. A tárgyalás nagy részét zárt ajtók mögött tartották a nemzetbiztonság érdekében.

Az ügy Svédország közelmúltbeli történetének legsúlyosabb kémbotránya.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még